Reducerile bugetare au condus la scăderea personalului medical din Grecia. Foto: Gulliver/Getty Images
Asigurarea de sănătate universală nu mai există în Grecia, de când această ţară a fost nevoită să adopte măsuri drastice de austeritate. În plus, reducerile bugetare au condus la scăderea personalului medical.
Acum, când bolnavii se internează într-un spital din Grecia, sunt nevoiţi să-şi angajeze propriile infirmiere pentru a primi îngrijiri de bază. Infirmierele private existau demult în sistemul medical din Grecia, dar criza economică din ţară i-a lăsat pe mulţi pacienţi fără bani şi fără asigurarea necesară pentru a angaja personal calificat.
Prin urmare, pacienţii apelează la infirmiere aflate în situaţie ilegală, adesea imigrante necalificate, anunţă New York Times, citat de Mediafax.
Un oficial de rang înalt a declarat că, în opinia sa, jumătate din serviciile de îngrijire sunt prestate de 18.000 de persoane aflate în situaţie ilegală. Cele mai multe sunt imigrante fără pregătire de specialitate, originare din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia.
Infirmierele ilegale pretind, în general, că sunt membri ai familiei sau angajaţi mai vechi ai pacienţilor. În realitate, agenţiile care le angajează pe aceste femei trimit bărbaţi în spitale pentru a distribui cărţi de vizită care oferă 12 ore de îngrijire pentru 50 de euro. O infirmieră cu contract costă aproximativ 60 de euro pentru şase ore, iar pacienţilor cu asigurare li se poate deconta aproximativ o treime din cheltuieli.