Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot părăsi țara din cauza problemelor de infrastructură și a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat un oficial al agenției ONU pentru alimente, citat de Sky News.
Aceste blocaje sunt considerate un factor care stă la baza prețurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, înainte de a se relaxa ușor în aprilie, a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb (mazăre) în sezonul 2020/2021 și al șaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.
„Este o situație aproape îngrozitoare cea pe care o vedem în acest moment în Ucraina, cu aproape 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi țara pur și simplu din cauza lipsei de infrastructură, a blocării porturilor”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAO, într-o conferință de presă.
El a precizat că silozurile pline ar putea duce la o lipsă de depozitare în timpul următoarei recolte, care va fi în iulie și august.
„În ciuda războiului, condițiile de recoltă nu par atât de grave. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, în special dacă nu se va deschide un coridor de grâu pentru exportul din Ucraina”, a spus el.
Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de rapoartele potrivit cărora unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a da, însă, detalii.
Aceasta declarație vine după ce șefa Organizației Mondiale a Comerțului a declarat săptămâna aceasta că este „serios îngrijorată” de creșterea prețurilor la alimente.
„Ar ajuta cu adevărat lumea dacă am putea evacua aceste cereale (din Ucraina - n.r.)”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala.
„Există un risc serios ca prețurile alimentelor să crească și să ajungă la un nivel inaccesibil, ceea ce ar putea duce la mai multă foamete”.
Editor : Liviu Cojan