Ofițerul ISU Sibiu Joe Stroescu, care face parte din echipa de medici și asistenți români plecați în Italia, povestește despre experiența sa în Lombardia,regiunea din Italia cel mai grav afectată de pandemia de coronavirus. Stroescu are și un mesaj pentru români: să stea acasă dacă nu merg la serviciu.
Începând din 7 aprilie, o echipă formată din 11 medici, 3 asistenți și 1 ofițer ISU se află în misiune în Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume, ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus.
Stroescu povestește, într-un interviu postat pe pagina de Facebook a IGSU, că echipade medici români plecați ca voluntari în Italia a ajuns în orașul Lecco, din apropiere de Milano.
„În primele trei zile am fost instruiți cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activității în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum și cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii și asistenții au fost planificați să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii și asistenții medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții”, a povestit Stroescu.
„Echipa medicală din România reprezintă prima experiență internațională și pentru personalul Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, românii fiind primii medici și asistenți medicali din exterior care lucrează aici”, a adăugat el.
Stroescu, ofițerul de legătură al medicilor români, a povestit că, deși a văzut încă din țară imagini cu străzile pustii ale orașelor italiene, șocul a fost „la fel de puternic”.
„Traversezi orașul și după câțiva kilometri abia dacă zărești una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populația a înțeles că numai stând acasă și limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puțini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esențiale”, a povestit Stroescu.
El a adăugat că, atunci când ies din case, oamenii poartă mască și mănuși chirurgicale și semnează o declarație pe proprie răspundere în care menționează motivul deplasării. Cei care nu respectă regulile sunt amendați, iar pentru șoferi se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului.
„Ceea ce se poate observa cu ușurință este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înțeles pericolul, au învățat treptat că se poate trăi și cu aceste restricții, că toate măsurile sunt luate pentru binele general și respectă măsurile impuse de autorități”, spune ofițerul ISU.
El a vorbit și despre atitudinea medicilor italieni.
„După aproape o săptămână petrecută în spitale, putem remarca emoția și compasiunea personalului medical față de pacienți, umanitatea de care dau dovadă la tot pasul, indiferent cât de gravă este starea pacienților depistați pozitiv cu COVID-19, indiferent dacă mai au sau nu șanse să treacă cu bine de infectarea cu acest virus. Am întâlnit la tot pasul fețe zâmbitoare, mulțumind de fiecare dată, la fiecare întâlnire oficială sau neoficială, arătând astfel respectul față de sprijinul acordat.
Mergând mai departe, încrederea între cele două părți s-a consolidat și a crescut în fiecare zi, personalul medical din România primind tot mai multe sarcini de îndeplinit, mai complexe, încredere câștigată prin efortul depus. Acest devotament a fost răsplătit de conducerea medicală a spitalului din Lecco prin încredințarea efectuării tuturor bronhoscopiilor diagnostice și terapeutice către o parte din medicii români specializați în acest sens”, a povestit Stroescu.
El are și un sfat pentru români: „să respecte măsurile și restricțiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acțiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât și asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepționale, să respecte măsurile de distanțare socială, de protecție personală”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media