Napoleon a redactat scrisoarea în codul serviciilor secrete de atunci şi apare ca o înşiruire de cifre care, la o primă vedere, nu are niciun sens. Istoricii ştiu însă că scrisoarea semnată de împăratul francez este un document de epocă important.
„Napoleon se afla în Moscova într-un moment foarte dificil pentru el din punct de vedere psihologic. El ajunge într-un oraş care practic ardea, părăsit de moscoviţi şi de ţarul însuşi. Pus în faţa acestei situaţii, părăseşte Moscova, dar dă ordinul de a arunca în aer Kremlinul”, a declarat Christophe Chataignier, expert la casa de licitaţii Osenat.
Rarisima scrisoarea are o singură pagină şi a fost trimisă în octombrie 1812, iar conţinutul său exploziv a trezit interesul colecţionarilor din întreaga lume.
„Cred că e o scrisoare frapantă încă de la primul cuvânt, astfel încât ar putea interesa atât un muzeu francez, un colecţionar francez, unul rus, un binecunoscut colecţionar american, precum şi numeroşi alţi oameni”, a adăugat Chataignier.
Scrisoarea nu a rămas fără efect: Kremlinul a ajuns cenusă şi, odată cu el, numeroase opere de artă. Pentru colecţionarii ruşi însă, este un document important, astfel încât ar putea ajunge din nou în Rusia, de unde a şi fost trimisă.