FOTO: AFP/MEDIAFAX
Tocmai de aceea, Valls este considerat mai apropiat de mediile de dreapta.
Premierul Ayrault și-a dat demisia în urma înfrângerii usturătoare suferite de socialiști în alegerile locale. Președintele Francois Hollande se află sub presiunea mai multor curente din propriul partid, dar și a opoziției de dreapta pentru a face schimbări în politica sa economică, ce a dus la o creștere semnificativă a șomajului.
„Este timpul pentru o nouă etapă. Îi încredinţez lui Manuel Valls misiunea de a conduce noul guvern. Are multe calităţi. Va fi o echipă coerentă şi sudată. Am putea spune: un guvern de luptă. Le încredinţez trei obiective, iar primul dintre ele este acela de a reda forţă economiei franceze”, a spus președintele francez.
În cadrul aceluiaşi discurs, Francois Hollande şi-a asumat responsabilitatea pentru rezultatul slab obţinut de socialişti în cadrul alegerilor locale de duminică şi i-a asigurat pe francezi că a înţeles mesajul.
„Cu ocazia ultimelor alegeri municipale, fie că aţi votat, fie că nu, v-aţi exprimat nemulţumirea şi decepţia. Am venit aici să vă spun că v-am înţeles mesajul pentru că e clar.”, a declarat Hollande.
Manuel Valls va avea o misiune de dificilă. Francezii sunt extem de nemulţumiţi de felul cum merg lucrurile. Ei au reproşat în repetate rânduri guvernării socialiste stagnarea economiei, nivelul prea ridicat al şomajului şi lipsa de reforme.
Valls, România, Schengen
Noul premier francez este un politician cunoscut românilor după o serie de declaraţii în care a vorbit despre expulzarea tuturor romilor şi retrimiterea lor în ţările de origine, dar şi pentru că s-a opus aderării României la spaţiul Schengen.
În toamna anului trecut, când autorităţile franceze au lansat o campanie media în toata regula anunțând pe toate canalele că resping aderarea României la Schengen şi leagă acest proces de problema romilor, Manuel Valls a fost una dintre vocile cel mai bine auzite în acest dosar.
„Ca ministru de Interne al Franţei şi ca membru al Consiliului Miniştrilor de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană am o poziţie mai mult decât rezervată în privinţa deschiderii imediate a acestei frontiere, câtă vreme România şi Bulgaria nu îşi achită obligaţiile”, declara Manuel Valls.
De altfel, dezbaterea aprinsă pe tema acceptării României şi Bulgariei în Schengen a reizbucnit, în septembrie anul trecut, după ce ministrul de Interne a declarat că imigranţii romi nu pot fi integraţi şi trebuie trimişi în ţările de origine, iar această problemă va fi luată în considerare în procesul de extindere a spaţiului de liberă circulaţie. Președintele Hollande și-a asumat, de altfel, poziția ministrului de Interne.
Chiar dacă a fost criticat de propriii colegi şi de Bruxelles pentru declaraţiile pe care le-a făcut, popularitatea lui Manuel Valls a crescut în ultimul an, ceea ce îi face pe tot mai mulţi să îl vadă ca pe un viitor posibil candidat din partea stângii la funcţia de preşedinte al Franţei.
În vârstă de 51 de ani, Valls este de origine spaniolă (ca și noul primar al Parisului, Anne Hidalgo), fiind născut la Barcelona, dar a fost naturalizat ca cetățean francez în 1982.
Corespondentul Digi24 de la Madrid, Ciprian Bălțoiu, a relatat în „Jurnalul de Seară” despre originile spaniole ale celor doi politicieni francezi: