Noul Parlament European își reafirmă sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului european

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi ID32400_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi primeşte încă o asigurare oficială că va fi sprijinită pentru a ajunge procuror-șef al noului Parchet European. Noul Parlament European, constituit în urma alegerilor din 24-26 mai, precizează într-un comunicat că susține, ca și în legislatura precedentă, candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcţia de procuror-şef european. 

La solicitarea Conferinței Președinților Parlamentului European (care reunește liderii grupurilor din PE - n.r.), președintele David Sassoli va trimite în orele următoare o scrisoare către Consiliu în care va reaminti sprijinul deplin de care se bucură Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

„Înainte de reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne de la Helsinki, Parlamentul dorește să-și reafirme susținerea pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european. Este esențial ca investigarea și urmărirea penală a presupuselor infracțiuni cu bugetul UE - cum ar fi fraude, fapte de corupție sau fraude transfrontaliere cu TVA - să fie asigurate cât mai repede posibil”, arată Parlamentul European.

Potrivit legislației europene referitoare la instituția Procurorului Public European (art. 14), procurorul-șef este numit de comun acord de Parlamentul European și Consiliul European pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Este vorba, așadar, despre o co-decizie a celor două instituții europene, iar în ceea ce privește Consiliul European, decizia trebuie luată cu majoritate simplă. 

Cum au decurs negocierile pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi

Înainte de încheierea precedentei legislaturi, Consiliul Uniunii Europene - la președinția căruia se afla România - a susținut candidatura francezului Jean Francois Bohnert, actual procuror general la Reims, în timp ce Laura Codruța Kovesi beneficia de susținerea Parlamentului European. Între cele două instituții au fost organizate mai multe runde de negocieri, dar nu au ajuns la un consens.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost Laura Codruţa Kovesi - 26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) - 22 voturi, iar Andreas Ritter (Germania) - 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andreas Ritter.

Presa a anunțat de curând că procurorul francez, principalul contracandidat al fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție și favoritul Consiliului în negocierile cu Parlamentul European, Jean-François Bohnert, a fost numit pe un alt post, în Franța, respectiv în fruntea Parchetului Financiar. Consiliul Uniunii Europene nu va retrage însă candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la funcția de procuror-șef al Parchetului UE, pentru că ar însemna ca în competiție să intre celălalt candidat, clasat pe locul al treilea, germanul Andreas Ritter, au explicat pentru Digi24.ro surse de la Bruxelles. În schimb, Franța va susține și ea candidatura Laurei Codruța Kovesi, a scris recent și Financial Times.

Citiți și:  Financial Times: Franța își schimbă poziția și o susține pe Kovesi la șefia Parchetului UE

RFI: Kovesi a rămas singură în cursa pentru funcţia de procuror-șef european

Jean-François Bohnert crede că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Codruţei Kovesi

Viorica Dăncilă, pentru The Guardian: Laura Codruța Kovesi „trebuie să îşi rezolve problemele cu sistemul judiciar”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri