Votul de la Strabourg a fost testul final înainte ca noul executiv comunitar să-şi preia atribuţiile, la 1 noiembrie, cu un mandat de cinci ani. Noua Comisie urmează să fie acum numită oficial de șefii de stat sau de guvern din UE, astfel încât să poată să preia oficial mandatul.
Pentru comparație, prima Comisie Barroso a fost votată în noiembrie 2004 cu 449 voturi la 149 și 82 abțineri. A doua Comisie Barroso a fost aleasă la 9 februarie 2010, cu 488 voturi la 137 și 72 abțineri.
Dezbaterile din Parlamentul European au durat trei ore, iar preşedintele desemnat al Comisiei, Jean Claude Juncker, a mizat în plen pe susţinerea celor trei mari grupuri parlamentare: conservatorii, socialiştii şi liberalii.
După desemnarea noilor comisari europeni, negocierile şi audierile din legislativul comunitar au fost intense şi tensionate. Reprezentantul Sloveniei a fost respins la audierile din comisiile de specialitate, iar Jean Claude Juncker a fost nevoit să facă altă nominalizare.
Emoţii au fost şi pentru comisarul desemnat de Ungaria. Acesta pierde portofoliul pentru Cetăţenie şi rămâne doar cu cel al Culturii si Educaţiei.
Din partea României, Corina Creţu a fost desemnată să preia portofoliul pentru Dezvoltare şi politici regionale.