Potrivit acestuia, noile sancţiuni „interzic finanţarea a trei mari companii ruseşti din domeniul apărării şi a altor trei din sectorul energetic”.
Această interdicţie ar viza în special companiile petroliere Rosneft şi Transneft, precum şi filiala petrolieră a Gazprom, conform unei surse europene.
Consiliul European a mai precizat că 24 de personalităţi, „între care noii lideri din Donbas, membrii Guvernului din Crimeea, precum şi decidenţi şi oligarhi ruşi”, vor fi adăugate vineri pe lista sa cu persoanele şi entităţile vizate de noile sancţiuni.
Aceste nume „ridică la 119 numărul total al persoanelor” vizate de aceste sancţiuni, respectiv interdicţia de a pătrunde pe teritoriul UE şi blocarea activelor, „în timp ce 23 de entităţi rămân supuse blocării activelor în UE”, se arată într-o notă a Consiliului European.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat astăzi că UE va realiza până la sfârşitul lui septembrie o „evaluare exhaustivă” a progreselor din Ucraina în cadrul planului de pace şi, în funcţie de această evaluare, intenţionează să „amendeze, suspende sau să abroge” sancţiunile împotriva Rusiei.
„În urma acestei evaluări şi dacă situaţia din teren o permite, Comisia şi Serviciul de Acţiune Externă al UE sunt invitate să facă propuneri pentru a amenda, suspenda sau abroga setul de sancţiuni, în totalitate sau parţial”, a spus Herman Van Rompuy, după decizia statelor membre de a aplica începând de vineri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei.