Noi reglementări UE pentru mass-media, în viitoarea Lege privind Libertatea Presei

Data publicării:
steaguri parlamentul european
Eurodeputaţii doresc ca toate autorităţile publice să publice anual informaţii detaliate despre banii pe care-i investesc în publicitate. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Comisia pentru cultură a Parlamentului European a discutat mai multe reglementări pentru mass-media, ce vor fi introduse în viitoarea Lege privind Libertatea Presei. Comisia va apela la Consiliul UE, dacă Parlamentul European nu va da undă verde acestei legi la votul din octombrie, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Comisia insistă ca viitoarea Lege privind Libertatea Presei să oblige toate societăţile din mass-media să publice identitatea proprietarilor lor, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică, inclusiv din ţările din afara UE.

În ceea ce priveşte publicitatea instituţională, eurodeputaţii doresc ca toate autorităţile publice să publice anual informaţii detaliate despre banii pe care-i investesc în publicitate.

Mai mult, publicitatea instituţională plătită unei societăţi media sau platforme nu va putea depăşi 15% din bugetul total alocat în acest scop într-o ţară membră a UE de către autoritatea sau entitatea care apelează la acest serviciu.

Noile norme urmăresc să împiedice orice interferenţă sau presiune nejustificată asupra mass-media, protejează dreptul jurnaliştilor de a nu-şi dezvălui sursele şi, cel puţin teoretic, previne ca aceştia să devină victime ale programelor de spionaj, exceptând situaţiile în care această acţiune "este justificată printr-un caz concret şi este dispusă de o autoritate judiciară independentă pentru investigarea unei infracţiuni grave", precum terorismul sau traficul de fiinţe umane.

Statele UE au negociat și inclus, la cererea Franţei, o excepţie care să permită urmărirea jurnaliştilor cu ajutorul programelor informatice de spionaj, prin invocarea protejării "siguranţei naţionale".

Societăţile din mass-media vor fi la rândul lor obligate să informeze asupra potenţialelor conflicte de interese sau "încercărilor de interferenţă în deciziile editoriale".

Pe de altă parte, în cazul concret al mass-media publice, la fel precum Comisia Europeană eurodeputaţii susţin stabilirea bugetelor în mod multianual, pentru a preveni situaţia în care în negocierile anuale asupra alocărilor bugetare acestea să fie folosite ca monedă de schimb şi pentru a diminua incertitudinea asupra activităţii acestor societăţi mass-media.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...