FOTO: AFP/MEDIAFAX
Demisia a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare: 180 de voturi pentru și numai opt împotrivă, scrie presa bulgară.
Ajuns la putere în urmă 14 luni, economistul Plamen Oreșarski, în vârstă de 54 de ani, nu a reușit să pună în aplicare reformele promise pentru combatarea sărăciei.
Este al treilea guvern pe care Bulgaria îl pierde în mai puțin de doi ani, relatează RFI. Era format după alegerile legislative din mai 2013 de Partidul Socialist și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (partidul etnicilor turci), adică partidele situate pe locul al doilea, respectiv al treilea la ultimele alegeri legislative. Fără majoritate în Parlament, coaliția a fost nevoită să se bazeze pe sprijinul naționaliștilor.
Au urmat apoi mai multe crize: una politică, mai întâi, odată cu numirea unui mogul media, Delian Peevski, în fruntea Agenției pentru Securitate Națională, ceea ce a provocat un val de nemulțumiri și proteste. În cele 421 de zile ale guvernului, în 404 au fost proteste, a subliniat joi, în Parlament, un reprezentant al opoziției de centru-dreapta, fostul ministru de Interne Țvetan Țvetanov.
În același timp, a început afluxul refugiaților sirieni, iar Bulgaria nu era pregătită să-i primească. Ca răspuns la criza siriană, guvernul a ridicat un gard din sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Turcia.
Apoi a urmat o panică financiară care a zguduit sistemul bancar al țării. La aceasta s-au adăugat tensiunile din jurul situației din Ucraina și pe tema gazoductului rus South Stream.
Alegerile europarlamentare au dat lovitura de grație coaliției aflate la putere, iar guvernul și-a pierdut sprijinul în Parlament.