Bogdan Aurescu a luat parte la dezbaterile care au avut loc la Munchen, în cadrul Conferinţei Internaţionale pentru Securitate, unde Ucraina a fost subiectul fierbinte de pe agendă.
„Trebuie să vedem care este disponibilitatea reală a Federaţiei Ruse, în principal, de a ajunge la o formulă negociată care să fie şi durabilă, care să asigure o încetare a focului în estul Ucrainei, care să nu poată fi răsturnată sau încălcată foarte rapid, foarte uşor. Este necesară găsirea unei soluţii pentru criză din punct de vedere politic”, a declarat, la Digi24, Bogdan Aurescu.
Ministrul român de Externe crede că noile negocieri de pace au fost declanşate şi de discuţia despre livrarea de arme armatei ucrainene.
„Putem să constatăm că această discuţie are un efect de descurajare, de presiune în ceea ce priveşte negocierile care se derulează, aşa cum de altfel şi perspectiva unor noi sancţiuni”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Statele Unite susţin demersul european pentru un plan de pace în Ucraina şi spun că toată lumea preferă o soluţie politică unui conflict militar. Totuşi, americanii nu par să aibă încredere în vorbele preşedintelui rus, Vladimir Putin.
„Să sperăm că la un moment dat îşi va da seama că acţiunile sale nu afectează doar ordinea globală, ci fac foarte mult rău chiar Rusiei”, a declarat John Kerry, secretarul de Stat al SUA.
Liderul de la Kremlin a confirmat întâlnirea de miercuri de la Minsk, dar a dat de înţeles că, până atunci, mai trebuie rezolvate anumite neînţelegeri.
„Am discutat cu colegii de la Kiev, Berlin şi Paris. Am stabilit că vom încerca să organizăm o întâlnire în acelaşi format, la nivel de şefi de stat şi de guvern, la Minsk. Vrem să ne întâlnim miercuri, dacă până atunci reuşim să cădem de acord asupra unor lucruri care au fost discutate intens zilele acestea”, a spus Vladimir Putin.
Deocamdată, nimeni nu a oferit detalii despre mult-aşteptatul plan de pace la care lucrează Parisul, Berlinul, Kievul şi Moscova şi care ar trebui să pună capăt violenţelor în estul Ucrainei.