Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a declarat joi că există „numeroase divergenţe foarte grave” cu Marea Britanie în privinţa relaţiei post-Brexit, la capătul unei prime runde de discuţii la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă, el a avertizat că un acord post-Brexit "ar trebui să includă o soluţie echilibrată pentru pescuit", considerând "impracticabilă" cererea Marii Britanii de a negocia în fiecare an un acces reciproc la zonele de pescuit.
Tot la capitolul divergenţe, negociatorul-şef al UE a citat de asemenea chestiunea crucială a condiţiilor de concurenţă loială pe care Bruxellesul le cere Londrei, afirmând că britanicii dau asigurări că au "ambiţii de standarde ridicate", dar "nu vor să includă aceste angajamente într-un acord comun".
UE se teme în special să aibă la graniţa sa o economie dereglementată care nu ar mai respecta normele în domeniile social, de mediu sau al ajutoarelor de stat.
Un alt punct sensibil, potrivit lui Barnier, este relaţia cu Curtea de Justiţie a UE. Londra nu mai vrea ca ea "să joace un rol" în interpretarea dreptului european în caz de diferend între cele două părţi asupra punerii în aplicare a noii relaţii.
În ciuda acestor diferenţe, Michel Barnier a spus că vrea "să continue să creadă" că este posibil să se ajungă "la un acord bun pentru cele două părţi".
A doua rundă de negocieri urmează să aibă loc în martie la Londra.
Acordul trebuie negociat până la sfârşitul anului, sfârşitul perioadei de tranziţie după despărţirea Londrei de UE la 31 ianuarie.
Un eşec al negocierilor ar avea consecinţe potenţial dezastruoase pentru economia britanică, dar şi efecte dăunătoare pentru UE.
Editor web: Liviu Cojan