Nave militare ruse, inclusiv submarine, fac exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică

Data publicării:
crimea rusia soldati mediafax 2

Actualizare 16.10 - Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Manevrele navele intervin în contextul în care armata rusă a declanşat o intervenţie în Peninsula Crimeea, în sudul Ucrainei.

La exerciţiile din Marea Baltică participă militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine, şi sisteme de artilerie.

Enclava rusă Kaliningrad este situată pe litoralul Mării Baltice, la frontiera cu Polonia şi Lituania, în apropiere de Germania, Suedia şi celelalte două ţări baltice.

Actualizare 13.50. Militarii ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, relatează AFP.

În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statutul Flotei ruse la Marea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.

Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi. 

Între timp, grupul celor mai industrializate ţări, din care fac parte Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, a făcut un prim pas spre excluderea Rusiei din clubul G8 şi a anulat reuniunile care trebuiau să pregătească summitul din iunie, de la Soci.

Actualizare 10.40. Parlamentul de la Kiev îi cere lui Vladimir Putin să nu mobilizeze forţele ruse în Ucraina

„Verhovna Rada anunţă apelul său către preşedintele rus Vladimir Putin de a preveni mobilizarea forţelor militare ruse pe teritoriul Ucrainei", a anunţat Parlamentul într-o declaraţie aprobată în sesiunea de duminică. Verhovna Rada a cerut, de asemenea, Rusiei să îşi retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră.

„Verhovna Rada cere îndeplinirea strictă a acordurilor de bază privind prezenţa Flotei ruse a Mării Negre pe teritoriul ucrainean, respectiv revenirea imediată a forţelor la bazele lor. Orice mişcare a militarilor, echipamentului greu şi armamentului trebuie făcută strict cu acordul organismelor ucrainene competente”, potrivit declaraţiei.

Actualizare 10.05. Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe.

„Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1.


Premierul Rusiei vine să infirme faptul că ţara sa este dispusă la negocieri cu autorităţile de la Kiev. Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare Dmitri Medvedev afirmă că Viktor Ianukovici este încă preşedintele legitim al Ucrainei, iar Rusia vrea să dezvolte relaţii de prietenie cu statul vecin, dar nu cu autorităţile interimare care l-au înlocuit pe preşedintele ţării.

Poziţia premierului Rusiei contrazice comunicatul guvernului german care susţinea că Vladimir Putin a acceptat propunerea cancelarului Angela Merkel de a începe discuţiiile cu autorităţile din Ucraina. 

Pe de altă parte, miniştrii de Externe din ţările membre al Uniunii Europene au astăzi o reuniune de urgenţă la Bruxelles.

La reuniune participă şi şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean. Şeful diplomaţiei britanice, care a fost ieri la Kiev, va prezenta în această dimineaţă concluziile discuţiilor cu oficialii ucraineni.

Situaţia este dezbătută şi de Consiliul de Securitate al Poloniei, ţară care a declarat că se simte direct ameninţată de un posibil conflict între Rusia şi Ucraina.

La Geneva, secretarul general al ONU Ban Ki-moon va prezenta o declaraţie pe tema crizei, după ce adjunctul său a mers ieri la Kiev, pentru a evalua situaţia.   

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea. 

Cerem Rusiei să calmeze tensiunile. Cerem Rusiei să respecte tratatele internaţionale la care este parte. Cerem Rusiei să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei”, a spus el.

Declarația a fost făcută la finalul unei reuniuni de urgenţă a Alianţei Nord Atlantice. Un mesaj la fel de ferm a venit şi din Statele Unite, în condiţiile în care Washingtonul, Londra şi Parisul şi-au anulat deja participarea la summitul G8 din vară, de la Soci.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, vehicule militare si trupe ruse deţin deja controlul asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din peninsulă. Mai mult decât atât, comandouri ale Moscovei ar fi ocupat mai multe baze militare ucrainene aflate în apropiere de capitala Simferopol şi de Sevastopol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...