Cooperarea NATO cu Rusia rămâne suspendată până când conducerea Federaţiei îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina, spune Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Declaraţia a fost făcută în ziua în care Parlamentul de la Moscova i-a retras lui Vladimir Putin dreptul de a decide o intervenţie militară în Ucraina.
Cooperarea Alianţei cu Moscova este suspendată din aprilie, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea.
Secretarul General al NATO spune că nu este convins deocamdată de bunele intenţii ale Rusiei în ceea ce priveşte soluţionarea pe cale paşnică a conflictului din Ucraina: „Nu vedem nici o schimbare de atitudine a Rusiei. Nu vedem altă soluţie decât să menţinem suspendarea colaborării atât în plan civil, cât şi în plan militar. Nu putem avea relaţii normale cu Rusia până în momentul în care nu vom vedea că îşi respectă obligaţiile internaţionale”, a spus Rasmussen.
Cancelarul german Angela Merkel reclamă ritmul lent cu care este implementat în estul Ucrainei planul de pace şi ameninţă Rusia cu noi sancţiuni. „Ajutăm cum putem, pentru că rămânem la convingerea că o soluţie diplomatică este preferabilă, dar dacă nimic nu dă roade, sancţiunile se vor întoarce pe agenda discuţiilor”, a avertizat cancelarul.
Şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry, îi cere lui Vladimir Putin să nu îi mai sprijine pe separatiştii din estul Ucrainei. „Este decisiv ca el să oprească exodul de soldaţi ruşi şi armament peste graniţă, să le ceară public separatiştilor să depună armele şi să ordone retragerea trupelor şi echipamentelor”, a spus Kerry.
În schimb, Rusia încearcă să convingă Occidentul de bunele sale intenţii. La propunerea lui Vladimir Putin, parlamentul de la Moscova a revocat autorizaţia care îi permitea preşedintelui să decidă o intervenţie militară în Ucraina. „Prin această măsură, noi, prin fapte, nu prin vorbe, am demonstrat că Rusia este gata să sprijine cu tot ceea ce este necesar negocierile pentru pace”, a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federal Rus.
Cu toate acestea, separatiştii proruşi din estul Ucrainei au deschis focul de cel puţin 44 de ori după declararea armistiţiului de săptămâna trecută. Într-unul dintre aceste atacuri, un elicopter de transport al armatei a fost doborât şi nouă oameni au murit. Noile violenţe l-au determinat pe preşedintele Petro Poroşenko să anunţe că ia în calcul renunţarea la armistiţiu şi continuarea operaţiunii antiteroriste.