„Este un impact monumental, cea mai puternică lovitură datăproiectului european de la începutul lui. Niciodată o țară de calibrul, magnitudinea și influențaMariiBritanii nu a decis săpărăseascăconstrucția europeană.Cei care au pierdut referendumul numesc impactul catastrofal, vor urma săptămâni, luni, ani de incertitudine inclusiv strategică, economică.Este o veste extrem de proastă pentruconstrucția europeană, pentruBerlin și Bruxelles, o veste proastăși pentruMadrid care are o Catalunie care va relua și mai energic eforturile pentru a căutaindependența”, declară Mircea Geoană.
Potrivit fostului ministru de externe nu se va întâmpla nimic peste noapte nici pentruromâniinoștri.„Dureaza luni și ani de negocieri foarte complexe, acorduri complicate. Nu există proceduri de ieșire a unui stat membru, există posibilitatea de a ieși, dar nu proceduri practice. Există o armată de avocați care vor lucra probabil zi și noapte timp de 1-2 ani pânăcândieșirea propriu zisăși renegocierea rolului.”
„Strategic, politic și istoric e cea mai brutală lovitură la cel mai ambițiosși interesant proiect de construcție politică din istoria umanității care e UE. Este și un vot economic, un vot de protest social împotriva inegalitățilorcrescândeîn lumea contemporană a efectelor mai perverse ale globalizării.E un cumul de factori. Sunt consecințe pe care, din păcate,țările venite mai târziuîn Europa, țări precum România, care au economie mai fragilă, care au încă un contract social neclar, care au instituții insuficient de performante.Vom resimți aceste șocuri, direct sau indirect, o perioadă lungă,” arată fostul ministru de externe.