Ministrul britanic de interne, dezlănțuit la adresa migranților
Data publicării:
Ministrul britanic de interne, Sajid Javid, şi-a exprimat îndoiala cu privire statutul de solicitant de azil al migranţilor care îşi riscă viaţa încercând să traverseze Canalul Mânecii la bordul unor ambarcaţiuni fragile, în cursul unei vizite miercuri la Dover, potrivit AFP.
"Dacă sunteţi un adevărat solicitant de azil pentru ce nu aţi cerut azil în prima ţară sigură în care aţi sosit?", a întrebat el retoric el.
Potrivit lui Javid, 539 de migranţi au încercat să traverseze Canalul Mânecii la bordul unor mici ambarcaţiuni în 2018, dintre care 80% în ultimele trei luni. Ei au fost, potrivit lui, 230 doar în luna decembrie.
Ministrul şi-a exprimat uimirea în special că migranţii nu-şi depun cererile de azil în Franţa: "Franţa nu este o ţară despre care cineva să susţină că nu este sigură!".
Javid a evocat traversări "incredibil de periculoase" şi s-a străduit să descurajeze candidaţii la astfel de călătorii. "Dacă sosiţi în Regatul Unit, noi vom face tot ce ne este în putere pentru ca voi să nu reuşiţi, pentru că noi trebuie să spargem această filieră. Spargerea acestei filiere înseamnă salvarea mai multor vieţi."
Aceste declaraţii i-au atras critici din partea unei responsabile a organizaţiei de ajutor pentru refugiaţi Refugee Action, Lisa Doyle, care şi-a exprimat regretul faţă de comentarii "profund preocupante". "Este ruşinos că ministrul de interne pare să aibă nevoie să i se amintească că cererea de azil este un drept şi că Regatul Unit are obligaţia să examineze cererile şi să-i protejeze pe cei care au nevoie de ele", a declarat ea pentru AFP.
Deputata laburistă Stella Creasy l-a acuzat pe Javid pe Twitter de "normalizarea retoricii antirefugiaţi". "Sistemul de azil francez este complet blocat, mă tem că intenţionat şi ei ar trebui să fie criticaţi acolo", a spus parlamentara. "Dar nimic din acestea nu absolvă Marea Britanie de responsabilitatea sa faţă de refugiaţi", a adăugat ea.
Javid a anunţat luni o întărire a patrulelor de poliţie la frontierele britanice spre Canalul Mânecii, în special prin redesfăşurarea a două nave cu baza în Mediterana.
Un "plan de acţiune întărit" cu Franţa fusese decis în ajun, prevăzând mai multe patrule, o luptă accentuată împotriva traficanţilor şi eforturi de sensibilizare pe lângă migranţi.