Mai mulți miniştri britanici au discutat în secret despre o amânare cu opt săptămâni a retragerii Regatului Unit din UE, prevăzută la 29 martie, a anunțat cotidianul The Telegraph, citat de News.ro. Acest lucru ar însemna o amânare a Brexitului până la 24 mai.
Potrivit ziarului, aceşti miniştri vor ca UE să accepte o „perioadă de graţie” de două luni, după 29 martie, pentru a avea timp să implementeze legislaţia necesară, în cazul în care acordul premierului Theresa May este aprobat în Parlament.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să o primească joi, la Bruxelles, pe Theresa May, care vrea să obţină modificări constrângătoare juridic cu privire la clauza de salvgardare ("backstop") privind frontiera irlandeză.
Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a anunţat luni că Uniunea Europeană este pregătită să caute soluţii alternative la "backstop" în faza de tranziţie care urmează retragerii Regatului Unit din blocul european, prevăzută la 29 martie.
Tensiuni cu privire la această „plasă de siguranţă” menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord se află la originea unor blocaje în Parlamentul britanic cu privire la acordul Brexitului - despre care Barnier a subliniat, din npu, luni, că nu va fi renegociat.
„Poziţia UE este clară”, a subliniat marţi un purtător de cuvânt CE, Margaritis Schinas, într-o conferinţă de presă. „Vom asculta încă o dată ceea ce are să ne spună premierul” britanic Theresa May.
Theresa May a pledat pentru o „soluție pragmatică” la problema graniței dintre cele două Irlande
Şefa Guvernului conservator a pledat, într-un interviu publicat duminică în The Sunday Times, în favoarea unei „soluţii pragmatice” la problema irlandeză, fără să avanseze noi piste de reflecţie.
Un grup de lucru alcătuit din deputaţi conservatori şi supervizat de ministrul Brexitului Stephen Barclay s-a reunit luni într-o încercare de a găsi soluţii alternatibve la "backstop".
Înainte să plece marţi în Irlanda de Nord, unde a dat asigurpri populaţiei cu privire la viitorul provinciei, May le-a spus miniştrilor săi că vrea să obţină de la Bruxelles modificări „juridic constrângătoare” în vederea evitării ca ţara sa să fie „prinsă pe termen nedeterminat în capcana backstopului”, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street.
Partidul Unionist Democrat (DUP), a cărui susţinere îi asigură Theresei may o fragilă majoritate absolută la Westminster, îşi subliniază ataşamentul faţă de un acord al Brexitului, însă refuză ”backstop”-ul şi cere altă soluţie în schimbul lui.
„Backstopul actual, aşa cum repet într-una, este toxic pentru locuitorii Irlandei de Nord”, a reafirmat la BBC conducătoarea DUP Arlene Foster, care se întâlneşte cu Theresa May miercuri, la Belfast.