Mihai Popșoi este noul ministru de Externe al Republicii Moldova, după ce Nicu Popescu şi-a dat demisia

Data actualizării: Data publicării:
mae rmd popsoi
Mihai Popșoi, noul ministru de Externe al Republicii Moldova. Foto: Facebook Mihai Popșoi

Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi-a anunţat miercuri demisia. El a afirmat că şi-a îndeplinit obiectivul de a conduce ţara spre Uniunea Europeană, un proces pe care pro-ruşii din ţară au ameninţat că îl vor inversa. Mihai Popşoi, deputat al partidului de guvernământ PAS şi vicepreşedinte al Parlamentului, a fost numit în fruntea Ministerului de Externe de la Chişinău. Instituţia a fost separată cu această ocazie de componenta sa de integrare europeană, care devine un birou separat, Biroul pentru Integrare Europeană, condus de Cristina Gherasimov, cu rang de ministru fără portofoliu.

Republica Moldova a primit undă verde în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, alături de Ucraina.

Ambele ţări se confruntă cu un proces lung, care implică schimbări pentru a se conforma standardelor UE, notează Reuters.

Nicu Popescu, care a devenit ministru de externe în 2021, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă că îşi dă demisia, întrucât şi-a îndeplinit obiectivul şi are nevoie de o pauză. Demisia sa era aşteptată, iar presa locală a scris că ar putea fi numit negociatorul-şef al ţării cu Bruxelles-ul. Analiştii au lăudat rolul lui Popescu în susţinerea eforturilor preşedintei Maia Sandu de a apropia ţara de UE. Unele surse au spus că demisionează pentru a petrece mai mult timp cu familia sa, care locuieşte în Franţa.

Demisia sa vine într-un moment sensibil pentru Moldova, unde taxele vamale pe care de la 1 ianuarie Transnistria trebuie să le plătească la bugetul Republicii Moldova au stârnit nemulţumire şi au fost întâmpinate săptămâna aceasta de un apel la pregătire militară din partea separatiştilor pro-ruşi. Miercuri ei au organizat un miting de protest.

Nicu Popescu a dat asigurări că, în continuare, va contribui la eforturile autorităţilor Republicii Moldova de a aduce ţara în Uniunea Europeană şi de a asigura pacea. Oficialul a evitat să comunice dacă va avea sau nu o funcţie publică. Deocamdată, Popescu a spus că are nevoie de o pauză "doar de la acest post", respectiv de la conducerea Ministerului de Externe, scrie NewsMaker.

De altfel, la câteva ore de la anunţarea demisiei, preşedinta Maia Sandu a venit la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) şi i-a înmânat lui Nicu Popescu "Ordinul Republicii", mulţumindu-i pentru contribuţia pe care şi-a adus-o la apropierea ţării de UE. Maia Sandu a spus că Nicu Popescu a fost "un diplomat vizionar şi probabil cel mai remarcabil ministru de externe pe care Republica Moldova l-a avut vreodată".

Impresia bună pe care Nicu Popescu a lăsat-o are toate şansele să fie continuată de succesorii săi, atât Mihai Popşoi, cât şi Cristina Gherasimov fiind oameni tineri, cu studii şi doctorate în străinătate şi cu expertiză în domeniile pe care le coordonează.

Cine este Mihai Popșoi

După demisia lui Nicu Popescu,  vicepreşedintele Parlamentului, deputatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS) Mihai Popşoi, a fost propus să fie noul ministru de externe al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut miercuri la şedinţa de guvern, unde premierul Dorin Recean a mai anunţat că Cristina Gherasimov, acum secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, se alătură cabinetului de miniştri ca ministru fără portofoliu, care se va ocupa de integrarea europeană.

Deocamdată nu este clar când vor depune jurământul noii miniştri, întrucât Mihai Popşoi se află la Strasbourg până la 26 ianuarie. El face parte din delegaţia legislativului care participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), mai transmite NewsMaker.

Mihai Popşoi, în vârstă de 36 de ani, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, unde a ajuns pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA şi PAS. Ulterior, Popşoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chişinău în 2021, pe listele PAS – partid al cărui vicepreşedinte este din 2017.

Popşoi are un doctorat în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanţă politică mai multor organizaţii internaţionale. De asemenea, potrivit CV-ului său, Popşoi a lucrat ca manager de proiect la Centrul NATO din Moldova, precum şi analist politic la Ambasada SUA din Moldova.

Cine este Cristina Gherasimov

gherasimov
Cristina Gherasimov. Foto: Facebook Gherasimov

În ceea ce o priveşte pe Cristina Gherasimov, care a fost în trecut consilier prezidenţial şi în prezent este secretar de stat în MAEIE, ea va fi persoana responsabilă de coordonarea aderarării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea va conduce Biroul pentru Integrare Europeană cu rang de ministru fără portofoliu. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri în şedinţa din 24 ianuarie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Ministru fără portofoliu înseamnă că există un domeniu de care ministrul este responsabil, însă fără un aparat central. Prin urmare, nu se crează un minister nou, Cristina Gherasimov va fi membră a guvernului, însă va conduce Biroul pentru Integrare Europeană", a precizat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.

Cristina Gherasimov nu este primul ministru fără portofoliu. În aceeaşi poziţie se află şi vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, responsabil de dialogul cu Transnistria.

Potrivit CV-ului său, Cristina Gherasimov, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, a făcut un master la Universitatea Wroclaw din Polonia şi încă unul la Institutul European pentru Studii Internaţionale Avansate. De asemenea, a făcut doctoratul în Ştiinţe Politice la Universitatea Rutgers din SUA.

De-a lungul anilor, Cristina Gherasimov a deţinut mai multe funcţii în instituţii internaţionale şi la Universitatea Rurgers. În perioada ianuarie - octombrie 2021 a activat în calitate de consilier al preşedintei Maia Sandu în domeniul politicii externe, iar între anii 2023 – 2024 a fost consilier prezidenţial pe politică externă şi integrarea europeană. Devenise secretar de stat în MAEIE în decembrie 2023.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care se vorbesc 839 de limbi. De trei ori mai multe decât în Europa
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”