Merkel cere Rusiei să pună capăt „atrocităţilor” din Siria
Data actualizării: Data publicării:
Cancelarul Angela Merkel a lansat vineri un apel pentru ca Rusia să pună capăt violenţelor din metropola siriană Alep, susţinând că Moscova are o putere mare de influenţare asupra forţelor guvernamentale fidele lui Bashar al-Assad, informează Reuters, citată de News.ro.
De asemenea, cancelarul german a susţinut că nu există nicio prevedere în legislaţia internaţională pentru organizarea de raiduri aeriene asupra spitalelor.
„Moscova are o datorie să pună capăt escaladării violenţelor din ţara zguduită de război”, a declarat Merkel.
În trecut, metropola era cel mai vibrant centru comercial sirian, însă acum a devenit ţinta unei campanii militare majore a forţelor fidele preşedintelui Bashar al-Assad.
În ultimele două săptămâni, sute de civili sirieni au căzut victime raidurilor aeriene sângeroase, iar zeci de clădiri rezidenţiale au fost puse la pământ în cartierele estice ale metropolei, unde până la 250.000 de persoane locuiesc sub asediul dur al forţelor guvernamentale.
De asemenea, trimisul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a avertizat joi după-amiază că partea estică a Alepului ar putea să fie distrusă complet în următoarele două luni sau două luni şi jumătate, dacă forţele guvernamentale continuă ofensiva sângeroasă şi campania de bombardamente în ritmul actual.
De Mistura s-a arătat dispus să viziteze cartierele estice ale metropolei asediate şi să-i escorteze personal pe cei peste 1.000 de rebeli islamişti ai grupării Jabhat Fatah al-Sham (n.r. Frontul al-Nusra) în exteriorul cartierelor vizate de forţele guvernamentale, dacă o asemenea măsură ar pune capăt raidurilor aeriene.
Trimisul ONU a declarat că este datoria istoriei să-i judece pe liderii ruşi şi sirieni, dacă aceştia au folosit sau nu prezenţa rebelilor islamişti drept un alibi comod pentru distrugerea cartierelor asediate.
Forţele guvernamentale siriene şi aliaţii ruşi au lansat pe 22 septembrie o ofensivă extrem de violentă cu obiectivul de a cuceri întreaga metropolă Alep, împărţită în disctrictele controlate de rebeli moderaţi, islamişti sau de executivul sirian. Această escaladare a violenţelor are loc în urma prăbuşirii unui armistiţiu temporar mediat de americani şi ruşi.