Meloni atacă acordul pentru funcțiile de conducere din UE: E suprarealist că opiniile alegătorilor nu au fost luate în considerare

Data actualizării: Data publicării:
Roma, Senato discussione sulle Comunicazioni del Presidente del Consiglio sul prossimo Consiglio europeo
Premierul italian Giorgia Meloni a criticat negocierile cu ușile închise privind posturile de conducere din UE. Foto: Profimedia Images

Premierul italian Giorgia Meloni a criticat negocierile cu ușile închise privind posturile de conducere din UE și a declarat că este „suprarealist” faptul că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare, scrie Politico.

„Există persoane care susțin că cetățenii nu sunt suficient de înțelepți pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar eu nu sunt de acord”, a declarat Meloni, adresându-se parlamentului italian miercuri dimineață.  

Ea a vorbit la o zi după ce șase lideri UE din partidele de centru au anunțat că Ursula von der Leyen din Germania, António Costa din Portugalia și Kaja Kallas din Estonia ar trebui să obțină cele mai înalte funcții în cadrul Comisiei Europene, al Consiliului European și, respectiv, al serviciului de politică externă.  

Aceleași nume au fost vehiculate înainte de alegerile europene din iunie. Partidul Popular European de centru-dreapta al lui Von der Leyen a ieșit marele câștigător al acelor alegeri, dar Parlamentul European s-a deplasat și el mai mult spre dreapta, grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) al lui Meloni câștigând mai multe locuri.  

Meloni dorește ca această schimbare să se reflecte în procesul decizional european. Miercuri, ea a declarat că liderii UE par tentați să „ascundă gunoiul sub preș” în loc să recunoască faptul că mulți alegători sunt nemulțumiți de UE.  

Ea a numit UE „un gigant birocratic invaziv” și a cerut ca Italia să obțină un rol de comisar european care să abordeze problema birocrației. 

În afirmațiile sale de miercuri, cu o zi înainte ca liderii naționali să se întâlnească la Bruxelles, Meloni a declarat că este „suprarealist” faptul că au fost prezentate nume pentru funcțiile de conducere ale UE „fără ca măcar să se pretindă că se discută semnalele alegătorilor”. 

Meloni a subliniat că grupul său este în prezent al treilea ca mărime în Parlamentul European cu 720 de locuri, devansându-i pe liberali. 

În viitoarea Comisie Europeană, Meloni a pus ochii pe un portofoliu de top al economiei pentru Roma, împreună cu un titlu de vicepreședinte executiv sau vicepreședinte pentru ECR. 

Din punct de vedere tehnic, von der Leyen nu are nevoie de sprijinul tuturor liderilor UE pentru a fi aleasă pentru un nou mandat. Ea poate trece cu sprijinul unei majorități dintre aceștia și fără sprijinul premierului italian. 

Un diplomat UE a declarat: „Nu există nicio problemă dacă trebuie să încheiem acest acord fără Meloni”. 

Dar din punct de vedere politic, acest lucru este sensibil. Meloni nu este doar liderul celei de-a treia economii ca mărime a blocului comunitar, ci și unul dintre puținii lideri europeni care a ieșit întărit din alegerile europene. 

Liderii UE se reunesc joi și vineri la Bruxelles și speră să încheie pachetul privind posturile de conducere, astfel încât Parlamentul European să poată vota asupra unui al doilea mandat pentru von der Leyen la mijlocul lunii iulie.  

Într-un atac implicit la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, care a suferit o grea înfrângere la alegerile europene, Meloni a declarat că va „lupta întotdeauna împotriva” celor care militează pentru „o viziune oligarhică și tehnocratică a politicii și societății”, deoarece aceștia încearcă să „păstreze în mod clar puterea chiar și din poziții de slăbiciune”. 

„Ideea nu este să excludem pe cineva. Ideea este că există o realitate politică care reiese din alegerile europene, care este confirmarea coaliției dintre PPE, S&D și Renew, o coaliție din care ECR nu face parte”, a declarat marți un oficial de la Elysée, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Viitoarea Dacia intr-un VIDEO pe internet, noul model dezvăluit de francezi. “Va fi o mare surpriză”
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Paula Abdul, apariție senzațională la 62 de ani, într-un body lipit de corp și dresuri transparente. E și...
Film Now
Kevin Costner, "rănit" de divorțul de Christine Baumgartner. Despărțirea, după 18 ani de mariaj și trei...
Adevarul
Aspretele, cel mai rar pește din lume, își trăiește a doua tinerețe într-o singură zonă din România
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Fosta soție a lui Charlie Sheen, luată la întrebări de polițiști în cazul morții lui Matthew Perry. Și-a...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...