Firmelor de IT din Marea Britanie s-ar putea să le fie mult mai greu să își găsească personal calificat. În mod tradițional, în astfel de companii lucrează foarte mulți indieni, și cei mai mulți ajungeau în Marea Britanie după ce demonstrau că au o ofertă concretă de la o astfel de firmă. Odată ajunși în regat, își puteau aduce și familiile. Guvernul britanic ar putea să îngreuneze aceste practici și în acest sens, Comitetul pentru Migrație al Regatului Unit propune câteva modificări importante. De exemplu, pentru fiecare indian sau pakistanez, compania va fi nevoită să plătească o taxă anuală de 1.000 de lire.
Banii, spune Comitetul, trebuie folosiți în pregătirea cetățenilor britanici în domenii cheie și IT-ul este doar unul dintre ele. Cu alte cuvinte, joburile bine plătite trebuie să rămână la cetățenii britanici și banii trebuie să rămână în țară.
Pe lângă faptul că sunt buni în ceea ce fac, asiaticii sunt dispuși să muncească și pe bani mai puțini. În acest moment, legea spune că un străin nu poate fi adus în Regatul Unit pentru un salariu mai mic de 21.000 de lire pe an. Dar printre recomandarile Comitetului pentru Migrație se numără și creșterea salariului minim oferit extracomunitarilor. Acesta ar urma să ajungă la 30.000 de lire pe an, în condițiile în care salariul mediu în sectorul IT din Marea Britanie este de 40.000 de lire.
Cu alte cuvinte, exceptând situația în care vorbim de un programator excepțional, nu mai rentează ca o companie IT să apeleze la imigranți. Cel mai mult de suferit ar urma să aiba companiile mici și start-up urile, care au șanse reale ca pentru fiecare extra-comunitar să plătească cel puțin 10.000 de lire pe an în plus, fără a lua în calcul taxele pe salariu. Deși recomandările comisiei au fost publicate miercuri, nume mari din industria IT i-au trimis premierul britanic o scrisoare deschisă încă din toamnă.
„Suntem foarte îngrijorați de faptul că viitoarea politică ce privește migrația va face recrutarea oamenilor talentați mult mai dificilă. Este un aspect esențial pentru orice companie care își propune să facă performanță într-o piață globalizată”, se arată în scrisoarea trimisă lui David Cameron.
Scrisoarea este semnată de directorii unor mari companii de IT din Regatul Unit. Mai mult, o bună parte dintre acesți directori nici măcar
Totuși, măsura s-ar putea aplica doar cetățenilor din statele non-UE, așadar, programatorii români nu vor fi afectați. Mai mult de atât, concurența pe piața britanică va scădea, așa că numărul românilor care primesc oferte de la companii IT din Regatul Unit ar putea să crească. În acest moment, se estimează că 3.000 de programatori români lucrează în Marea Britanie.