Marea Britanie | Sistem de imigraţie similar celui canadian, după Brexit
Data actualizării: Data publicării:
Marea Britanie ar trebui să introducă un sistem de imigraţie similar celui canadian, pe bază de puncte, pentru a rezolva una dintre problemele aflate în centrul dezbaterii privind Brexit, a apreciat un comitet parlamentar, citată de Bloomberg.
Un astfel de sistem va descentraliza deciziile privind imigraţia, permiţând administraţiilor locale să fixeze cote în funcţie de „nevoile economice şi culturale”, a explicat Grupul Parlamentar Multipartit pentru Integrare Socială, într-un raport publicat joi.
Aleşii au insistat şi că migranţii ar trebui să înveţe engleză şi au cerut Guvernului să promoveze informarea în legătură cu legile, tradiţia şi cultura britanică.
„Este clar că imigraţia a avut impact asupra diferitelor comunităţi în moduri diferite şi că ritmul schimbărilor i-a alarmat pe mulţi”, a declarat parlamentarul laburist Chuka Umunna, care conduce comitetul.
Politica pentru imigraţie a Guvernului ar trebui să fie „o cale de mijloc între multiculturalismul de tip «laissez-faire» favorizat de guvernele succesive britanice şi politica asimilaţionistă a interdicţiei franceze privind burkini”, a adăugat el.
Imigraţia a fost unul dintre principalele motive pentru care majoritatea britanicilor a votat anul trecut să iasă din Uniunea Europeană, iar premierul Theresa May a promis că va impune restricţii, scrie Bloomberg.
Acest sentiment nu este împărtăşit, însă, de toată lumea. Premierul scoţian Nicola Sturgeon pledează pentru rămânerea Marii Britanii în Zona Economică Europeană, care asigură libera circulaţie a persoanelor.
La rândul său, primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că vrea o politică a imigraţiei adaptată pentru capitală, pentru a evita lipsa forţei de muncă specializate în unele domenii.
Migraţia netă, adică diferenţa dintre numărul celor care a imigrat în Marea Britanie şi numărul celor care au emigrat, a atins un nivel record în intervalul iunie 2015-iunie 2016, 335.000 de oameni, arată datele oficiale.
Guvernul May vrea să reducă migraţia netă sub 100.000 pe an.