La Kiev, ucrainenii se bucură că au scăpat de Viktor Ianukovici şi că ţara e condusă de un guvern pro-european, dar se tem că tensiunile din republica autonomă Crimeea ar putea arunca ţara în război. La manifestaţia din capitală a luat parte şi premierul ucrainean.
„Acesta este pământul nostru, părinţii şi bunicii noştri şi-au vărsat sângele pentru acest pământ. Nu vom ceda niciun centimetru din pământul Ucrainei. Rusia şi preşedintele său să ştie acest lucru”, a spsu Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.
Manifestaţii au fost organizate şi la Doneţk, în estul Ucrainei, dar de susţinători ai Moscovei. Mulţi dintre localnici spun că le va fi mai bine dacă ţara rămâne în sfera de influenţă a Rusiei.
„Această ţară nu mai există cu adevărat. A fost deja împărţită condiţionat între Est şi Vest”, a spus unul dintre manifestanți.
La Doneţk s-a dus şi Vitali Klitschko, care speră ca după alegerile din 25 mai să fie noul preşedinte al Ucrainei. Fostul boxer vrea să calmeze spiritele şi să-i convingă pe oameni că drumul european e cel pe care trebuie să meargă ţara.
„Principalul nostru obiectiv astăzi este să salvăm integritatea, stabilitatea şi independenţa ţării noastre”, a spus Vitali Klitschko, candidat la preşedinţia Ucrainei.
Angela Merkel şi David Cameron au vorbit cu Vladimir Putin
Între timp, la nivel diplomatic se fac eforturi pentru soluţionarea crizei din Ucraina. Preşedintele rus, Vladimir Putin a vorbit astăzi la telefon cu premierul britanic, David Cameron şi cu cancelarul german, Angela Merkel.
Cei doi oficiali europeni au atras atenţia că referendumul programat pe 16 martie în Crimeea nu e legitim, în timp ce liderul de la Kremlin a ţinut să precizeze că Moscova recunoaşte autorităţile locale din Crimeea care organizează această consultare.