Un caz uriaş și îngrijorător de corupţie a fost demascat în Italia. Presa a descoperit că la examenele de admitere în poliţie, în armată sau în rândul carabinierilor se plătesc zeci de mii de euro mită în schimbul răspunsurilor la întrebări. Banii ar ajunge la o organizaţie mafiotă.
Presa italiană a descoperit că suspect de mulţi candidaţi la examenele pentru intrarea în poliţie sau armată obţineau rezultate excelente. Dezvăluirile jurnaliştilor au dus la deschiderea unei anchete.
Au apărut multe semne de întrebare după ce s-a constatat că sute de elevi completau corect toate cele 80 de răspunsuri la întrebări sau greşeau cel mult unul singur.
Anul trecut, la un singur concurs, din 559 de elevi, 194 au luat nota maximă, 134 au greşit o singură întrebare şi 93 dintre ei au greşit două întrebări. Mai mult, s-a descoperit că aşa-zisele genii sunt din aceeaşi regiune a Italiei şi că jumătate sunt chiar din acelaşi oraş.
Şefii Poliţiei au intrat la bănuieli.
Au părut probe care dovedeau că se plăteau chiar şi 50 de mii de euro pentru promovarea acestor examene. Dacă exista o recomandare solidă, candidatul putea obţine chiar și o reducere.
„Ne-am întâlnit la barul faimos de care vorbesc şi ziarele. Mi-a zis: ţie, pentru că îmi eşti simpatic... toţi mi-au dat 15, 20, tu îmi dai 5. Iar dacă mi-ar fi cerut dublu, mi-aş fi ipotecat casa”, a povestit un martor. „Eu l-am întrebat dacă e posibil să primesc întrebările înainte de concurs. Mi-a zis: Da, noi putem face ce vrem... noi, întotdeauna noi. Tu faci 10 întrebări, la restul de 90 ne gândim noi. E greşit ce am făcut eu, dar copiii sunt dragi, era singura şansă”, a dezvăluit martorul.
Autorităţile admit că există fisuri în sistem.
„În Italia, astfel de concursuri, mai ales în rândul forţelor de ordine şi în forţele armate, reprezintă una dintre căile principale de a găsi un loc de muncă în serviciul public”, recunoaște Giovanni Salerno, colonel la Garda de Finanţe.
„Sunt zeci şi zeci şi zeci de mii de concurenţi în fiecare an, care încearcă să intre fie în Poliţie, fie la Carabinieri, fie în Armată. Fenomenul este incredibil şi pentru că vorbim de unul dintre puţinele domenii în care statul mai oferă un salariu fix”, spune Francesco Leone, avocat.
Procurorii cred că în jurul acestor concursuri se învârt sute de milioane de euro, iar în reţeaua corupţiei sunt implicaţi şi profesori. S-au deschis anchete la Roma şi Napoli.
„Acest sistem era gândit într-un mod foarte inteligent, făceau şi un fel de asigurare, în sensul că promiteau şi restituirea banilor în caz de rezultat negativ”, a dezvăluit procurorul Alfonso D'Avino.
Lista suspecţilor numără câteva zeci de persoane şi majoritatea sunt poliţişti sau foşti militari.