Lupta anticorupție din România, evaluată la nivel „satisfăcător” în ultimul raport GRECO. Ce măsuri trebuie implementate până în 2025

Data actualizării: Data publicării:
Romania flag with statue of lady justice, constitution and judge hammer on black drapery. Concept of judgement and guilt
GRECO a formulat 13 recomandări de urmat de către România în lupta anti-corupție. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei consideră, într-un raport publicat joi, că România a implementat ori îndeplinit în mod „satisfăcător” 8 din cele 13 recomandări pentru lupta anticorupție. Cele cinci recomandări care nu sunt încă deplinite sunt legate de conflictul de interese din rândul parlamentarilor și lipsa transparenței procesului legislativ.

„În ceea ce privește membrii parlamentului, e extrem de regretabil că nu s-a făcut niciun progres în privința celor 5 recomandări formulate în ultimul raport. E important ca transparența procesului parlamentar să se îmbunătățească iar recurgerea la proceduri (ordonanțe n.r.) de urgență să fie redusă. E încă nevoie de o legiferare a conflictului de interese și a modului în care parlamentarii interacționează cu grupurile de lobby”, se arată în raportul GRECO.

Astfel, GRECO recomandă României să implementeze și restul recomandările rămase restante în următoarele 12 luni.

„GRECO solicită șefului delegației României să trimită informațiile suplimentare legate de implementarea tuturor recomandărilor până la data de 30 iunie 2025”, se arată în raport.

GRECO a formulat 13 recomandări de urmat de către România. Raportul integral (în limba engleză) poate fi citit aici.

În privința îmbunătățirii transparenței procesului legislativ, „autoritățile (române) nu au oferit nicio informație legată de această recomandare, în plus față de informațiile deja transmise”, se artă în raport.

Alte capitole la care România a rămas restantă în lupta anticorupție vizează conflictul de interese în cazul membrilor Parlamentului, „lipsa unui set robust de restricții în ceea ce privește cadourile și favorurile primite de parlamentari”, precum și necesitatea legiferării în materie de lobby.

Astfel, instituția europeană recomandă, de asemenea, implementarea unui sistem de consultanță independentă pentru parlamentarii care să fie sfăutiți în chestiuni legate de integritate.

„În privința statutului judecătorilor și procurorilor, au fost remarcate în mod pozitiv eforturile făcute pentru creșterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii și a Inspecției Judiciare prin adoptarea unor noi legi ale Justiției în 2022.

Anul trecut, GRECO cerea autorităților de la București ameliorarea sistemelor anticorpuție. Astfel, guvernul român era criticat pentru faptul că dă prea multe ordonanțe de urgență, în vreme ce autoritățile sunt prea puțin transparente cu informaţiile de interes public. Totodată, România şi-a dezvoltat un cadru instituţional şi legal pentru promovarea integrităţii şi combaterea corupţiei la nivelul celor mai înalte funcţii guvernamentale şi în cadrul autorităţilor de aplicare a legii, însă este nevoie de progrese în mai multe domenii.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri