Londra amenință voalat Rusia în cazul fostului spion otrăvit

Data actualizării: Data publicării:
spion rus

Un fost spion rus e în stare critică în spital, în Marea Britanie, aparent otrăvit și, odată cu el, otrăvită și fiica sa. Amândoi au fost expuşi unei substanţe neidentificate încă, în timp ce se aflau într-un centru comercial. În urma incidentului, guvernul britanic a transmis că dacă vor fi dovezi că un stat este implicat în otrăvirea celor doi, Marea Britanie va răspunde „într-un mod adecvat și robust”.

Guvernul britanic a avertizat marţi că va răspunde „într-un mod adecvat şi robust” dacă vor exista dovezi clare că un stat este implicat în presupusa otrăvire misterioasă a fostului agent rus, care a spionat în favoarea Marii Britanii, şi a fiicei sale, ambii spitalizaţi în prezent stare critică, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust”, a declarat ministrul de externe Boris Johnson în faţa parlamentului britanic.

Vorbind în faţa Camerei Comunelor, Johnson a spus că incidentul aduce aminte de asasinarea lui Alexander Litvinenko de către statul rus, un alt fost spion rus care locuia în Marea Britanie şi că asemenea violenţe trebuie reclasificate ca fiind „acte de război” pentru a preveni alte tentative de omor la adresa oamenilor care locuiesc în Marea Britanie, scrie News.ro.

„Cred din ce în ce mai mult că trebuie să le clasificăm ca acte de război”, a spus Johnson parlamentarilor. „Trebuie să găsim un nou tip de răspuns dar şi o strategie de prevenire”, a adăugat el.

Boris Johnson a confirmat identitatea celor două persoane atacate cu o substanţă necunoscută la Salisbury (sudul Angliei) şi găsite în stare de inconştienţă pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Acestea sunt fostul colonel GRU, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, de 33 de ani.

„Spun guvernelor din lumea întreagă că nicio tentativă de a lua o viaţă nevinovată pe teritoriul Marii Britanii nu va rămâne nesancţionată sau nepedepsită”, a avertizat şeful Foreign Office, făcând aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

Boris Johnson a afirmat că incidentul din Salisbury este „îngrijorător” şi aduce aminte de moartea lui Aleksandr Litvinenko în 2006.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are „nicio informaţie”. „Nimeni nu a cerut încă Moscovei să participe la anchetă”, a spus el, subliniind că „Moscova este întotdeauna dispusă să coopereze”.

Anchetatorii din Salisbury încearcă în prezent să stabilească originea şi natura acestei „substanţe toxice”, ale căror victime au fost Serghei Skripal şi fiica sa. Aceştia din urmă se află în stare critică, la terapie intensivă, potrivit poliţiei din comitatul Wiltshire.

Serghei Skripal a ajuns în Marea Britanie după un „schimb de spioni” între SUA și Rusia, în 2010.

Serviciile ruse ar fi putut lua urma reşedinţei lui Skripal după decesul fiului său în Rusia

Serviciile secrete de la Moscova ar fi putut depista reşedinţa din Marea Britanie a fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal - care se află în prezent în stare critică după ce se presupune că a fost otrăvit cu o substanţă necunoscută - din Salisbury - după decesul subit al fiului său în timpul unei vacanţe în Rusia anul trecut, relatează marţi site-ul independent rusesc The Insider, citând antena rusă a BBC.

În Salisbury (140 km de Londra), unde s-a stabilit după „schimbul de spioni” în 2010, Skripal (66 de ani) trăia împreună cu familia sa - soţia Liudmila, fiul şi fiica celor doi. Soţia lui a murit în 2012, iar, în 2017, şi fiul său a decedat - potrivit surselor BBC.ru - în timpul unei vacanţe petrecute în Rusia.

Persoane care l-au cunoscut pe Skripal jr. susţin că decesul său nu a trezit suspiciune, el suferind de o boală, deşi The Insider nu indică despre cel fel de afecţiune este vorba.

Dar interlocutorii BBC.ru menţionează: „Se poate presupune că serviciile secrete ruse au încercat să afle locul unde domicilia Serghei Skripal, iar procesul repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său (din Rusia în Marea Britanie) putea să le fi ajutat foarte mult să obţină informaţii în acest sens”.

Potrivit BBC.ru, Skripal a suferit enorm după pierderea fiului său. Dintre cei apropiaţi îi rămăsese doar fiica Iulia. Tocmai ea este tânăra cu care a fost descoperit duminică în stare de inconştienţă la centrul comercial din Salisbury. În prezent şi ea se află în stare critică.

Skripal a servit în GRU până în 1999. În decembrie 2004, el a fost arestat de FSB pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Skripal a pledat 'vinovat' şi în 2006 a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Serviciile secrete britanice cunosc trei tipuri de otrăviri folosite de Rusia

Otrăvurile par să reprezinte arma predilectă a Kremlinului, deoarece cu greu pot fi detectate, scriu The Sunt şi The Times, citându-l pe Bob Seely (51 de ani), membru în Comisia pentru afaceri externe al parlamentului britanic, care a trăit timp de patru ani în ţări din fosta URSS.

Potrivit lui, există dovezi că Rusia a dezvoltat noi toxine. Referindu-se la „surse bine informate”, parlamentarul britanic susţine că există un departament special în FSB în acest sens, conform BBC.ru.

„Noile otrăvuri nu lasă urme şi, prin urmare, sunt extrem de utile pentru desfăşurarea unor forme secrete de război şi pot fi folosite în mod deschis şi demonstrativ pentru a da un semnal”, a declarat el în interviul pentru The Times.

Seely a numit trei tipuri cunoscute de otrăviri, folosite, în opinia sa, de Moscova.

Prima categorie include opioide puternice, cum ar fi fentanilul. Se crede că aerosolul pe bază de fentanil a fost folosit de forţele speciale ruse atunci când au neutralizat teroriştii ceceni care au deţinut 900 de ostatici în teatrul de pe Dubrovka din Moscova, în 2002. Aproximativ 130 de ostatici au murit, se pare, pentru că nu au primit un antidot, a indicat acelaşi parlamentar britanic, citat de BBC.ru.

Cea de-a doua categorie de otrăvuri sunt toxinele radioactive, cum ar fi poloniul-210, cum a fost otrăvit mortal în 2006 fostul spion FSB, Aleksandr Litvinenko.

A treia categorie sunt dioxinele, utilizate în tentativa de asasinare a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, în 2004. El a supravieţuit, dar faţa lui a fost desfigurată.

În prezent, experţi ai unităţii antitero din cadrul poliţiei britanice ajută la investigarea cazului fostului ofiţer GRU, Serghei Skripal, aflat în stare critică în spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...