Lipsa de acţiune a Uniunii Europene cu privire la Belarus subminează credibilitatea politicii sale externe, a declarat ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, într-un interviu publicat duminică de ziarul britanic „Financial Times”, relatează Agerpres.
Șeful dipomației europene este spaniolul Josef Borell.
UE trebuie să încurajeze democraţia şi să contracareze influenţa Rusiei în Belarus, a explicat Linkevicius în interviu, adăugând că blocul comunitar ar trebui să ofere „ajutor concret” opoziţiei din Belarus.
„Uneori reacţionăm prea târziu şi măsurile noastre sunt fragmentate şi nu fac nicio impresie societăţii sau oamenilor de la putere”, a spus Linkevicius. „Când nu vom respecta propriile noastre angajamente pe care ni le luăm în plan naţional, acesta ne va zdruncina propria temelie”, a spus el. „Poporul din Belarus nu ar trebui să se simtă părăsit”, a menţionat şeful diplomaţiei lituaniene.
Linkevicius a mai spus că ar fi preferat ca UE ceară sancţiuni, aşa cum au făcut Lituania, Letonia şi Estonia, împotriva preşedintelui Aleksandr Lukașenko şi a altor 29 de oficiali din Belarus.
Lidera opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a cerut vineri ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa pentru a documenta brutalitatea flagrantă a poliţiei împotriva protestatarilor majoritar paşnici.
Svetlana Tihanosvskaia, în vârstă de 37 de ani, a candidat împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de peste un sfert de secol. Ea a ieşit a doua în scrutinul prezidenţial, în care, potrivit numărătorii oficiale Lukaşenko a obţinut peste 80% din sufragii. Ulterior, în Belarus au avut loc proteste în fiecare zi după alegerile de la 9 august, despre care opozanţii şi manifestanţii susţin că au fost fraudate.
Editare web: Luana Păvălucă