Lira sterlină, la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani faţă de dolar

Data actualizării: Data publicării:
UK Pound Rises Above Two Dollars
LONDON - APRIL 17: In this photo illustration a cashier at a Bureau de Change counts out American Dollars on April 17, 2007 in London. The British Pound has hit the two Dollar mark today in trading for the first time since September 1992 as well as trading at a 27-month low against the euro. (Photo illustration by Bruno Vincent/Getty Images)

Lira sterlină este în cădere liberă pe pieţele financiare internaţionale. La trei zile după ce premierul Theresa May a anunţat termenul pentru începerea procedurii de ieşire din Uniunea Europeană - martie 2017 -, moneda britanică a scăzut sub pragul de un dolar şi 27 de cenţi pe bursele asiatice. Un raport arată că, în cazul în care Marea Britanie îşi va pierde o parte din liberul acces la piaţa comunitară, Brexit-ul ar putea genera pierderi de 38 de miliarde de lire sterline şi dispariţia a 75.000 de locuri de muncă.

 

Miercuri, lira sterlina a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul și cel mai redus nivel din 2011 în raport cu euro.

Moneda britanică a scăzut sub 1,27 dolari, pentru prima dată din iunie 1985, ajungând la 1,2687 dolari. De asemenea, s-a depreciat cu aproape 0,4% față de euro, până la 88,31 penny pentru un euro.

Stelian Muscalu, realizatorul Business Club, crede că România nu este foarte afectată de căderea lirei sterline. Raporturile comerciale ale ţării noastre cu Marea Britanie sunt destul de mici. Exporturile către Marea Britanie reprezintă circa 4% din totalul exporturilor româneşti iar schimburile totale sunt până în 4 miliarde de euro.

Industria financiară a Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterlin în eventualitatea unui „hard Brexit”, care va impune țării un acces restricționat la piața unică europeană, potrivit unui raport al firmei de consultanță Oliver Wyman realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK, scrie Agerpres.

Dacă firmele financiare își pierd dreptul de a-și vinde liber serviciile în toată Europa, ar putea dispărea 75.000 de locuri de muncă, avertizează raportul Oliver Wyman. Sunt în creștere speculațiile conform cărora acest sector - care include băncile de retail, de investiții, firmele care gestionează active, companiile de asigurări - își va pierde drepturile în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Este în interesul tuturor să existe un rezultat pozitiv al negocierilor, de care să beneficieze atât Marea Britanie, cât și Uniunea Europeană, să existe întreruperi minime în industria financiară și clienții să nu fie afectați”, a afirmat Hector Sants, vicepreședintele Oliver Wyman.

Viitorul Londrei – acum cel mai important centru financiar european - va fi unul dintre principalele subiecte de negociere în procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, deoarece este cel mai mare sector de export al țării și cea mai mare sursă de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie generează anual venituri între 190 - 250 miliarde de lire sterline și are aproximativ 1,1 milioane de angajați, se arată în raport. Taxele plătite de industria financiară se ridică la aproximativ 60 - 67 de miliarde de lire sterline.

În cel mai rău scenariu, în care băncile internaționale pierd complet accesul la piața unică europeană, veniturile ar putea scădea cu 32 - 38 de miliarde de lire sterline și s-ar pierde 65.000 - 75.000 de locuri de muncă. Dacă Marea Britanie își păstrează accesul complet la spațiul economic european, atunci vor dispărea numai 4.000 de locuri de muncă și se vor pierde venituri de aproximativ două miliarde de lire sterline.

Premierul britanic Theresa May a respins, duminică, abordarea procesului ieșirii din Uniunea Europeană în termeni de „hard Brexit” sau „soft Brexit”. A respins de asemenea şi orice aranjament prin care Marii Britanii i s-ar accepta accesul în continuare la piața unică europeană în schimbul renunțării la controlul imigrației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Motivul pentru care Selena Gomez are o relație publică cu Benny Blanco: „Când le dai ce vor, oamenii nu mai...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Nord-coreenii trimiși în Kursk. Foto: Captură video
Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...