Boris Johnson se confruntă cu cereri de a-și da demisia din funcția de premier venite din rândul propriului partid conservator, după ce a recunoscut că a participat pe 20 mai 2020 la o întrunire stropită cu alcool în grădina reședinței oficiale din Downing Street 10, în timp ce întreaga țară era în lockdown, scrie BBC.
Premierul britanic Boris Johnson și-a cerut scuze miercuri pentru modul în care a gestionat evenimentul din grădina reședinței oficiale în luna mai 2020 și a spus că înțelege „furia” publică.
Membrii cabinetului, inclusiv vicepremierul Dominic Raab, s-au strâns în jurul lui Johnson, în semn de susținere.
Însă liderul conservator scoțian Douglas Ross și parlamentarul William Wragg i-au cerut lui Johnson să-și dea demisia.
Douglas Ross a spus că a avut o „discuție dificilă” cu Boris Johnson miercuri, după ce premierul și-a prezentat public scuzele. El a mai arătat că va scrie unei comisii a Partidului Conservator pentru a declara că nu mai are încredere în premier.
„Este premier, guvernul lui este cel care a stabilit aceste reguli (restricțiile - n.r.), iar el trebuie să răspundă pentru acțiunile lui”, a afirmat Douglas Ross.
Dacă 54 de parlamentari conservatori vor scrie Comisiei 1922 a Partidului Conservator, va fi declanșată procedura de contestare a liderului partidului.
Miniștrii le-au cerut parlamenatrilor să aștepte rezultatele investigației derulate de un înalt funcționar public, Sue Gray, privind acuzațiile referotoare la petreceri organizate în Downing Street în timpul lockdown-ului. Investigația ar trebui finalizată în curând.
Însă parlamentarul conservator William Wragg a spus că poziția premierului „nu mai poate fi susținută”.
„Nu cred că trebuie să așteptăm concluziile unui înalt funcționar pentru a stabili viitorul prim-ministrului și cine guvernează țara, a declarat Wragg pentru BBC Radio 4.
Scuzele lui Johnson, o „jignire la adresa britanicilor”
Liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat că scuzele lui Boris Johnson sunt „atât de ridicole, încât constituie o jignire la adresa britanicilor” și i-a cerut premierului „să aibă decența s-și dea demisia”.
Ian Blackford, lider al Partidului Național Scoțian, le-a cerut parlamentarilor conservatori să-l demită pe premier, iar liberal-democratul Sir Ed Davey a spus la rândul său că Johnson trebuie să părăsească funcția.
Acesta din urmă a făcut chiar și o adresă către poliție, cerând să investigheze participarea lui Boris Johnson la petrecerea de pe 20 mai 2020.
Scuzele premierului au fost primit reacții amestecate chiar în rândul propriului partid.
Dan Poulter, care lucrează și ca psihiatru, a declarat: „Mă bucur că premierul și-a cerut scuze, dar asta nu-i consolează prea mult pe cei dintre noi care au îngrijit pacienți în spitale și i-am văzut murind de COVID”.
Dominic Raab a spus că premierul „a arătat foarte clar despre ce a fost vorba” și și-a cerut scuze pentru „percepția” că a încălcart regulile, precizând în același timp că are loc și o investigație condusă de Sue Gray.
Personalul de la cabinetul premierului britanic Boris Johnson a fost invitat la o petrecere de tipul „fiecare își aduce băutura lui” în grădina reședinței din Downing Street 10, în timpul lockdown-ului din primăvara anului 2020, potrivit unui email confidențial publicat recent de televiziunea ITV. La petrecerea de pe 20 mai 2020 au participat și premierul Boris Johnson și soția lui, Carrie.
Acestea nu au fost primele acuzații legate de modul în care oficialii guvernamentali au înțeles să respecte restricțiile dure impuse în timpul pandemiei. O întrunire similară ar fi avut loc pe 15 mai 2020, The Guardian publicând o fotografie în care Boris Johnson și soția lui apar în curtea din Downing Street 10, alături mai mulți angajați guvernamentali, stând de vorbă în mai multe grupuri și bând vin.
Editor : Bogdan Păcurar