Letonia vrea interzicerea totală a importurilor de cereale rusești în UE

Data publicării:
un barbat a luat o mana de grau dintr-o gramada
Letonia va propune săptămâna viitoare o interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia. Foto: Profimedia

Letonia va propune săptămâna viitoare o interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia, dar adoptarea unui asemenea embargo în cadrul unei noi serii de sancţiuni pentru războiul desfăşurat de Rusia în Ucraina ar putea dura mult timp, relatează agenţia EFE.

Ministrul leton al agriculturii, Armands Krauze, a declarat marţi seară presei că va propune acest embargo asupra cerealelor ruseşti la reuniunea ministerială a UE din 10-11 decembrie. Dar un purtător de cuvânt din ministerul său a precizat apoi că, chiar dacă miniştrii europeni ai agriculturii ar fi de acord, propunerea mai trebuie să fie discutată ulterior de miniştrii de externe şi în final aprobată de şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, un proces ce poate dura mai multe luni, potrivit Agerpres.

Letonia importă anual circa 400.000 de tone de cereale din Rusia, mai ales porumb, şi este în UE al doilea cel mai mare importator de cereale ruseşti, după Italia şi înaintea Greciei.

UE a impus Rusiei mai multe serii de sancţiuni după invazia declanşată în Ucraina, dar până în prezent nu au fost luate măsuri care să restricţioneze importurile de alimente din Rusia.

În justificarea cererii sale de a fi interzise în UE importurile de cereale ruseşti, Letonia va invoca, potrivit ministrului său al agriculturii, faptul că banii obţinuţi de Rusia din exportul de cereale contribuie la finanţarea efortului de război şi că aceste importuri afectează agricultorii din UE şi piaţa europeană a cerealelor prin comercializarea acestor cereale sub preţul pieţei.

Pe piaţa UE pătrund în schimb liber cerealele ucrainene, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecinţă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...