Proiectul legislativ prevede, printre altele, că imigranţii temporari, studenţii de exemplu, vor fi nevoiţi să plătească o contribuţie de aproximativ 200 de lire sterline către sistemul britanic de sănătate. La rândul lor, băncile şi proprietarii care închiriază locuinţe vor fi obligaţi să verifice statutul solicitanţilor şi să anunţe autorităţile dacă e vorba de imigranţi ilegali. Altfel ar putea primi amenzi de până la 3.000 de lire sterline. Nu în ultimul rând, noua lege ar urma să impună principiul „întâi deportare, apoi apel” pentru infractorii străini.
„Cred că majoritatea oamenilor s-au săturat de posibilitatea ca cei care vin aici să-şi prelungească la nesfârşit şederea, beneficiind de actualul sistem”, a declarat Theresa May, ministru de Interne.
Opoziţia laburistă susţine însă că noua lege va agrava condiţiile de pe piaţa muncii, iar asociaţiile profesionale din sănătate spun că proiectul legislativ nu este realist.
„Există un număr foarte mic de imigranţi care vin aici cu probleme de sănătate anterioare. Pur şi simplu nu cred că există vreo dovadă semnificativă că servicii precum Sistemul Naţional de Sănătate ar fi un factor de atracţie”, a declarat Don Flynn, directorul Reţelei Drepturilor Imigranţilor, potrivit BBC.
Noua lege vine în contextul în care presa din Regatul Unit a declanşat, în ultimele luni, un atac virulent, în special la adresa imigranţilor veniţi din România şi Bulgaria. Potrivit ultimelor date, numărul lucrătorilor români şi bulgari din Marea Britanie a crescut, în doar trei luni, de la 112.000 la 141.000.