Laura Codruţa Kovesi are susţinători în Bulgaria. Grupul înfiinţat de aceştia pe Facebook are 1.600 de membri care, într-o scrisoare deschisă, îşi cer iertare pentru poziţia oficială a Guvernului lor. Bulgaria a votat în Consiliul Uniunii Europene reunit la nivel de ambasadori (Coreper) împotriva candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror-şef european.
Fosta şefa a DNA este, din nou, în atenţia presei internaţionale.
Financial Times: „Autorităţile române au lansat o a doua investigaţie împotriva fostei șefe anticorupţie, pregătind o confruntare cu Bruxellesul” - scrie Financial Times. Contrastul dintre ce s-a întâmplat la Bucureşti şi în Parlamentul European devine un simbol al escaladării disputei din UE privind infiltrarea autoritarismului în statele membre, remarcă publicaţia, la o zi după scrisoarea în care Tidorel Toader o atacă pe Laura Codruţa Kovesi.
Balkan Insight, publicaţie care se concentrează pe sud-estul Europei, scrie despre noua audiere a fostei şefe DNA. „Oficialii români îşi continuă campania prin care vor să o împiedice pe aceasta să coducă noul Parchet European”. Ar fi o urmare a anchetelor sale care au vizat sute de politicieni şi funcţionari publici şi care au înfuriat partidul de la putere, adaugă jurnaliştii.
„Magistrata română Kovesi, simbol al anticorupţiei, din nou convocată în justiţie”, anunţă şi France-Presse. Agenţia lămureşte contextul intern astfel: „Social-democraţii la putere la Bucureşti duc o campanie de discreditare a candidaturii doamnei Kovesi - foarte populară în rândul publicului, dar denunţată de clasa politică din cauza anchetelor care au vizat oameni politici acuzaţi de corupţie”.
O agenţie română controversată - astfel este numită Secţia Specială de anchetare a magistraţilor - o citează în justiţie pe candidata finalistă la funcţia de procuror al UE, scrie site-ul Radio Europa Liberă. Ar fi o încercare de a-i păta acesteia reputaţia, potrivit criticilor puterii, observă jurnaliştii.