La un an de război, propaganda pro-rusă se intensifică în Europa, a avertizat Aurescu la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles

Data publicării:
aurescu la bruxelles
La un an de război, propaganda pro-rusă se intensifică în Europa, a avertizat Aurescu la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. Foto: mae.ro

Ministrul Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, context în care şefii diplomaţiilor UE au avut un dialog consistent cu ministrul Nicu Popescu privind situaţia din Republica Moldova. Totodată, ministrul român de externe a avertizat asupra intensificării propagandei pro-ruse, mai ales în contextul marcării unui an de la începerea războiului. În opinia sa, scopul este alimentarea de narative utile Rusiei și scăderea susținerii și solidarității la nivelul societăților din diferite state europene cu Ucraina și cetățenii ucraineni, fiind necesare atenție și vigilență sporite în acest sens.

Acest subiect a fost inclus pe agendă ca urmare a propunerii ministrului Bogdan Aurescu, arată un comunicat MAE.

Potrivit sursei citate, miniştrii au dezbătut şi situaţia din Afganistan, evoluţiile din Iran, cu accent pe situaţia drepturilor omului şi cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar, precum şi diplomaţia climatică şi energetică.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de Externe Aurescu a reafirmat angajamentul ţării noastre de susţinere pentru Ucraina şi a menţionat sprijinul multidimensional pe care ţara noastră l-a acordat Ucrainei în ultimul an - tranzitul, în vederea exportului, a aproximativ 13 milioane de tone de cereale ucrainene, facilităţi economice, deschiderea a noi puncte de frontieră pentru creşterea conectivităţii, sprijin pentru refugiaţi, umanitar, asistenţă bilaterală pentru susţinerea parcursului european al Ucrainei, sprijin pentru creşterea rezilienţei şi pe alte paliere.

Ministrul Aurescu a avertizat, totodată, asupra „intensificării propagandei pro-ruse, mai ales în contextul marcării anului de la începerea războiului, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi scăderea susţinerii şi solidarităţii la nivelul societăţilor din diferite state europene cu Ucraina şi cetăţenii ucraineni, fiind necesare atenţie şi vigilenţă sporite în acest sens”.

În ceea ce priveşte acţiunile viitoare de susţinere din partea UE, ministrul de Externe român a menţionat sprijinul pentru adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei, continuarea asistenţei financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace, susţinerea misiunii militare de asistenţă a UE pentru Ucraina, respectiv intensificarea demersurilor în vederea găsirii căilor juridice pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de atrocităţile comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune.

Pe palierul integrării europene, ministrul Aurescu a susţinut „nevoia ancorării ireversibile a Republicii Moldova la UE, cu accent pe măsurile necesare în perioada următoare, printre care crearea unui plan de acţiune pentru integrarea pe piaţa internă, liberalizarea comerţului, rezolvarea aspectelor privind accesul la serviciile de roaming, interconectarea cu UE în domeniul energiei electrice, prin România”.

De asemenea, a subliniat importanţa diversificării mixului energetic şi a conectivităţii energetice în Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest, „cu scopul creşterii rezilienţei acestora. În acelaşi timp, a subliniat necesitatea combaterii folosirii de către Rusia a energiei ca armă geopolitică”.

Ministrul a adus în discuție și necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni. În acest context, Aurescu a înaintat spre reflecție și analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept, propunere susținută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu și de alți miniștri europeni.

Astfel, Înaltul Reprezentant Borrell a decis declanșarea procesului de reflecție privind crearea regimului sancționator. Pe palierul integrării europene, ministrul Aurescu a susținut nevoia ancorării ireversibile a Republicii Moldova la UE, cu accent pe măsurile necesare

Totodată, miniştrii de Externe europeni au abordat situaţia din Iran şi au reconfirmat poziţia fermă a UE având în vedere presiunile violente asupra protestelor paşnice în urma asasinării lui Mahsa Amini, care au condus la adoptarea de măsuri restrictive la adresa Iranului în domeniul drepturilor omului.

Ministrul Aurescu a salutat adoptarea celui de-al cincilea pachet de sancţiuni privind Iranul, pe care România l-a co-sponsorizat şi a exprimat susţinere pentru o abordare fermă a UE, atât timp cât Teheranul nu oferă semnale clare privind schimbarea conduitei. În context, oficialul român „a condamnat reţinerile nejustificate ale unor cetăţeni UE de către autorităţile iraniene”, arată MAE.

În context, oficialul român a condamnat „reţinerile nejustificate” ale unor cetăţeni UE de către autorităţile iraniene şi "a exprimat profundă îngrijorare pentru continuarea cooperării militare a Iranului cu Rusia în contextul războiului din Ucraina".

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...