Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunţat că îşi va da demisia pe 31 octombrie ori săptămâna aceasta, dacă premierul Boris Johnson va reuşi să obţină luni convocarea de alegeri anticipate.
În cazul în care, aşa cum este de aşteptat, acest lucru nu se va întâmpla, atunci Bercow a anunţat că va demisiona pe data de 31 octombrie, data la care Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană.
„Dacă parlamentarii nu vor vota acest lucru, am ajuns la concluzia că cel mai puţin dăunător şi democratic mod de a acţiona ar fi să îmi dau demisia la încheierea afacerii, joi, 31 octombrie”, a declarat Bercow, potrivit Mediafax.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Guvernul condus de Boris Johnson va suspenda Parlamentul la finalul şedinţei de luni după ce va încerca să obţină din nou convocarea de alegeri anticipate, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic, potrivit CNN.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că suspendarea Parlamentului va avea loc după ce Johnson va încerca să-i convingă pe parlamentari pentru a fi de acord cu convocarea de alegeri anticipate, după ce în urmă cu câteva zile membrii Camerei Comunelor au respins o astfel de propunere.
Iniţiativa de suspendare a Parlamentului până pe 14 octombrie a fost aspru criticată de parlamentarii britanici.
Din păcate pentru premier, propunerea este posibil să nu fie nici de data aceasta aprobată întrucât partidele din opoziţie au făcut vineri un front comun împotriva acestuia, spunând că ei nu vor sprijini acest lucru.
Guvernul a depus o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate, care ar avea nevoie de susţinerea a două treimi din cei 650 de parlamentari din Camera Comunelor.
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a aprobat în mod formal promulgarea unui proiect de lege ce are drept scop să evite producerea unui Brexit fără acord, informează agenţia de ştiri Reuters.
Procedura de aprobare regală este de fapt doar o formalitate înainte de promulgarea legilor.
Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără Acord.
Johnson, lider al campaniei de ieşire din UE în timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat funcţia în iulie, după ce predecesorul său din partid conservator, Theresa May, a renunţat după trei încercări eşuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.
Noul prim-ministru spune că vrea să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu blocul.
Editor web: George Costiță