Jigniri și acuzații de spionaj în ultima dezbatere electorală din Austria
Data actualizării: Data publicării:
Și-a acuzat rivalul că a fost comunist și a spionat pentru Uniunea Sovietică. Celălalt l-a catalogat drept mincinos sadea. Au lăsat la o parte politețea și s-au certat în direct, fără menajamente, deși unul putea să-i fie tată celuilalt. Pare greu de crezut, dar acesta a fost tonul ultimei dezbateri electorale din Austria.
Austriecii își aleg, duminică, președintele federal, la capătul unei campanii electorale foarte tensionate, la finalul căreia cei doi candidați, independentul ecologist Alexander Van der Bellen și reprezentantul extremei-drepte, Norbert Hofer, nu au ezitat să schimbe cuvinte dure, care au mers până la acuzații de spionaj și de ruinare a economiei.
Este, de fapt, un al treilea tur al alegerilor prezidențiale în Austria. La 22 mai, cel de-al doilea tur a fost câștigat - la diferență de numai 31.000 de voturi - de candidatul ecologist, Alexander Van der Bellen, în vârstă de 72 de ani.
Scrutinul a fost invalidat ulterior de Curtea Constituțională pe motivul unor „neglijențe” în numărarea voturilor, iar pentru extrema-dreaptă a însemnat posibilitatea de relansare a cursei. Un nou scrutin trebuia să aibă loc în octombrie, dar n-a mai avut loc după ce s-au descoperit buletine de vot care erau în neregulă.
Bătălia dintre mai tânărul Norbert Hofer (45 de ani), candidatul Partidului Libertății (FPOe, de extremă-dreapta), și Alexander Van der Bellen (72 de ani) este nu numai o bătălie între doctrine și generații, ci și una între stiluri: autoritar, pe de o parte, cooperant, de cealaltă.
Însă ultima dezbatere televizată dintre cei doi, care a avut loc joi seara, s-a remarcat prin tonul ridicat și gravitatea acuzațiilor. Subiectele abordate au fost diverse, de la Uniunea Europeană până la Donald Trump sau Marine Le Pen și au ajuns la acuzații de spionaj.
Norbert Hofer, candidatul extremei-drepte, a sugerat că Alexander Van der Bellen a spionat pentru Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. În sprijinul acestei acuzații, a citat o lucrare scrisă de un fost membru al serviciilor de informații austriece.
„Aceste afirmații sunt cele mai jignitoare pe care le-am auzit vreodată”, a răspuns indignat Van der Bellen. „Dacă aș fi fost la curent cu aceste afirmații conținute în această carte, am fi intentat o acțiune în justiție...E ridicol!”, s-a apărat Van der Bellen.
Apoi ecologistul a contraatacat. A afirmat că Hofer și FPOe vor să scoată Austria din Uniunea Europeană, moment în care rivalul său l-a făcut „mincinos”. Hofer a precizat că intenționează să organizeze un referendum privind apartenența Austriei la UE, în cazul în care Turcia ar fi admisă în UE sau în cazul în care deciziile în UE ar deveni prea centralizate.
Apoi, candidatul extremei-drepte l-a acuzat pe Van der Bellen că l-a insultat pe președintele ales al SUA, Donald Trump. Bellen declarase că este indignat de „comentariile sexiste” făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale din SUA.
A urmat un nou contraatac al ecologistului. A arătat la cameră două fotografii cu Marine Le Pen, lidera extermei-drepte franceze și candidată la alegerile prezidențiale din 2017. În una din ele, făcută la Viena, Hofer părea să se pregătească să-i sărute mâna.
„O cunoașteți pe această doamnă?”, a întrebat Van der Bellen. „Poate că telespectatorii n-o cunosc. E Marine Le Pen, care susține sus și tare că vrea să distrugă UE. Aveți cu ea cea mai bună relație din lume”, i-a spus Bellen rivalului său.
„Am înțeles, ești un nimic”, i-a spus apoi Hofer lui Van der Bellen, referindu-se la rolul său în rândul mișcării ecologiste și reproșându-i că a fost comunist. „Minți din nou”, i-a replicat Van der Bellen.
Moderatorul de la postul public ORF a încercat să-i determine pe cei doi candidați să se concentreze asupra viziunilor lor politice, dar ambii au preferat să citească pe un ton ridicat din hârtiile pe care le-au adus cu ei și care conțineau citate din ceea ce a spus sau a postat pe Facebook rivalul său.
După ce un oficial al FPOe a sugerat la televiziune că tatăl lui Van der Bellen s-ar putea să fi fost simpatizant al naziștilor, candidatul independent a respins aceste acuzații și a arătat o fotografie cu tatăl său, care a murit acum 50 de ani. Hofer a calificat acest gest drept unul incorect și i-a cerut rivalului să înceteze să mai cerșească milă, reamintind că și unii dintre susținătorii ecologistului au spus despre el și despre tatăl său că sunt naziști.
Iritabilitatea lor este explicabilă. Cei doi par să-și fi pierdut răbdarea. Se duelează practic de aproape un an într-o campanie în care și-au lăsat de mult în urmă adversarii de centru-stânga. Vineri este ultima zi de campanie în Austria. Iar sondajele îi creditează pe cei doi politicieni la egalitate. O victorie a lui Hofer în alegeri ar fi una de referință pentru alte partide populiste europene, în special din Franța și Italia. Iar Hofer ar deveni primul președinte de extremă-dreapta al unui stat din Uniunea Europeană.