Italia se îndreaptă spre o criză guvernamentală cu consecinţe imprevizibile

Data publicării:
Prime Minister Designate Giuseppe Conte Presents New Italian Government
FOTO: Getty Images

Guvernul populist de la Roma pare să se îndrepte marţi către pierderea sprijinului parlamentar, după 14 luni marcate de tulburări interne, situaţie care sporeşte caracterul imprevizibil al evoluţiilor de pe scena politică italiană, relatează marţi dpa.

Premierul Giuseppe Conte urmează să se adreseze în plenul Senatului italian la ora locală 15:00 (13:00 GMT), la două săptămâni după ce vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat surprinzător că doreşte căderea guvernului din care face parte.

Este de aşteptat ca marţi şeful guvernului să riposteze la atacurile lui Salvini, după care să se confrunte cu o moţiune de cenzură sau să îşi prezinte demisia în faţa preşedintelui ţării, Sergio Mattarella.

Ideea iniţială a lui Salvini a fost de a forţa convocarea unor alegeri anticipate. În calitate de lider al partidului de extremă dreapta Liga, el se aştepta foarte probabil că câştige scrutinul respectiv şi să devină premier.

Cu Matteo Salvini - un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al premierului ungar Viktor Orban - în fruntea guvernului, Italia ar vira şi mai mult spre dreapta şi s-ar îndepărta de tendinţa dominantă din Uniunea Europeană, adaugă dpa.

Partenerul său de coaliţie, Mişcarea 5 Stele (M5S), încearcă să dejoace planurile lui Salvini prin formarea unui guvern alternativ cu Partidul Democrat (PD, centru-stânga), deşi este neclar cum ar putea funcţiona un astfel de executiv date fiind animozităţile istorice dintre M5S şi PD.

În cazul demisiei premierului Conte, preşedintele Sergio Mattarella ar urma să ţină consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru a vedea dacă poate fi format un alt guvern sau dacă singura soluţie este organizarea de alegeri anticipate.

Pe de altă parte, la începutul săptămânii trecute Matteo Salvini a anunţat că a acceptat o solicitare din partea Mişcării 5 Stele de a supune imediat la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari italieni de la 945 la 600, dar numai cu condiţia ca aceasta să fie urmată de alegeri legislative la nivel naţional.

Salvini a explicat că scrutinul legislativ încă poate fi organizat în octombrie chiar dacă reforma propusă de M5S va fi respinsă de parlament.

Sursa: Agerpres

Editare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri