Ziarele din marile capitale europene descriu în detaliu conţinutul foii de parcurs adoptate vineri, dar remarcă nemulţumirea premierului italian Matteo Renzi faţă de concluziile reuniunii. Jurnaliştii mai scriu că Europa a vrut să arate că rămâne unită şi după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea, dar nu prea a reuşit.
„Cei 27 au convenit asupra unei foi de parcurs, dar Italia a stricat distracţia", titrează publicaţia europeană EU Observer, referindu-se la faptul că premierul Matteo Renzi s-a declarat nemulţumit de concluziile acestui summit.
La Repubblica remarcă „poziţia aproape de ruptură” a premierului italian. „Nu sunt mulţumit de deciziile luate în privinţa economiei şi imigraţiei, aşa că am refuzat să particip la conferinţa de presă comună a Franţei şi Germaniei", este declaraţia lui Matteo Renzi, citată de ziarul italian.
„La Bratislava, europenii şi-au propus să facă Uniunea din nou atrăgătoare", titrează şi Le Monde. În acest scop, Francois Hollande şi Angela Merkel au repus în funcţiune motorul franco-german, scrie cotidianul francez, potrivit căruia premierul Matteo Renzi n-a fost invitat la conferinţa celor doi lideri şi de aceea s-a supărat.
Şi Wall Street Journal a remarcat semne de discordie la reuniunea cu prilejul căreia liderii UE au stabilit parcursul Uniunii după Brexit. UE nu şi-a depăşit diviziunile adânci, mai ales în ceea ce priveşte migraţia, adaugă cotidianul economic.
„Problema nu e Italia, ci faptul că ceilalţi bat pasul pe loc", îl citează pe Renzi şi Corriere della Sera. Potrivit acestui cotidian, premierul Italiei a fost nemulţumit că liderii europeni sunt preocupaţi doar de imigraţia provenind din Turcia, ignorând-o pe cea din Africa, adică cea care afectează Italia.
Divergenţele interne împiedică UE să aibă o reacţie mai ambiţioasă după Brexit", titrează cotidianul spaniol El Pais, scriind că la Bratislava s-au făcut progrese timide în domeniul securităţii şi apărării.
The Guardian îl citează pe Donald Tusk, potrivit căruia procedura de ieşire a Marii Britanii din UE ar putea demara la începutul anului viitor. Cotidianul britanic adaugă că summitul de la Bratislava a fost doar al doilea în 43 de ani desfăşurat în absenţa Marii Britanii. Liderii UE s-au arătat hotărâţi să facă front comun - cel puţin pentru câteva ore, mai scrie The Guardian.