Venirea în masă a românilor şi bulgarilor aşa cum unii politicieni şi o parte a presei de dreapta au tot spus vreme de un an de zile a a rămas doar un subiect de tabloid. Temuta invazie profeţită de jurnalişti nu a mai avut loc, iar acum, în faţa realităţii, aceleaşi publicaţii au întors foaia.
Dacă zilele trecute scriau că românii şi bulgarii vor veni în Regatul Unit pentru a beneficia de ajutoarele sociale şi, în special, de asistenţă medicală gratuită, acum arată cu degetul spre numeroşii britanici care beau peste măsură şi pun presiune pe sistemul naţional de sănătate. Atitudinea anti-imigraţie a politicienilor şi jurnaliştilor britanici are însă la bază ceea ce s-a întâmplat acum zece ani.
„Una dintre cauzele campaniei din Marea Britanie împotriva românilor şi bulgarilor este teama de a nu se repeta istoria din 2004. Atunci, când în UE au intrat cele opt ţări din Europa Centrală şi de Est, spre disperarea britanicilor, au venit în Regatul Unit peste un milion de imigranţi”, explică Cristian Citre, trimisul Digi24 la Londra.
Aşa că imigraţia a devenit deja o importantă temă de campanie electorală în Marea Britanie, o temă pe care marşează Partidul Conservator al premierului David Cameron, dar şi formaţiunea-eurosceptică Partidul pentru Independenţa Regatului Unit. Nici opoziția laburistă nu stă pe margine și ia atitudine, deși în 2004 guvernul premierului laburist Tony Blair a decis să nu impună restricții muncitorilor din Europa de Est, pentru ca trei ani mai târziu, dându-și seama de greșeală și sub presiunea unei campanii de presă la fel de virulente ca și cea la care am asistat la sfârșitul anului trecut, să impună restricții pentru cetățenii din România și Bulgaria.
„Britanicii au o mare frustrare, aceea că multe dintre deciziile care le afectează în mod direct viaţa nu sunt luate aici la Westminster, ci la Bruxelles, iar politicile privind imigraţia privind libera circulaţie a persoanelor în interiorul UE este una dintre aceste decizii asupra cărora Marea Britanie nu prea are control. De aceea, în Regatul Unit există o consistentă dezbatere, o dezbatere care s-ar putea finaliza cu un referendum în următorii doi-trei ani şi prin care populaţia să fie întrebată să se pronunţe dacă este sau nu de acord ca ţara lor să mai rămână în UE”, spune Cristian Citre.
Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii azi de Daily Mail, 50 la sută dintre britanici sunt în favoarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, în vreme ce doar 33 de procente sunt pentru rămânerea ţării în UE. De altfel, chiar tabloidul britanic avertizează că electoratul ar putea deveni și mai eurosceptic, din cauza afluxului de imigranți din România și Bulgaria.
Pe de altă parte, The Observer publică azi un articol scris pe un ton foarte acid semnat de un cunoscut artist britanic, Stewart Lee, în care acesta îl ironizează pe primarul Londrei, Boris Johnson, pentru comentariile împotriva imigranților români. „Ce facem dacă milioane de vampiri români își fac tabăra la Marble Arch?”, se întreabă Stewart Lee, cunoscut ca stand-up comediant.