INTERVIU. Director German Marshall Fund: „În Turcia se naște anti-americanismul”

Data publicării:
parlament turcia exteriorGettyImages-576628008

Turcii cred că Statele Unite nu sunt străine de organizarea puciului. Fehtullah Gulen, cel pe care Ankara îl acuză oficial de acest lucru, este omul care poate zdruncina relaţia turco-americană. Ankara le cere americanilor extrădarea clericului, dar Statele Unite spun că nu-l pot deporta fără dovezi clare de implicare în puci. Şi astfel cresc tensiunile între cei doi aliaţi NATO. Ministrul turc de Justiţie a avertizat astăzi Washingtonul să nu sacrifice relațiile pentru Fehtullah Gulen. 

Directorul German Marshall Fund de la Ankara, Özgür Ünlühisarcıklı, a declarat că aliații Turciei nu au reușit să arate empatiei poporului lor, iar prin retorica lor arată că nu înțeleg situația din Turcia. 

„Este adevărat că atât cooperarea dintre Turcia şi SUA, cât şi relaţiile dintre Turcia şi UE sunt testate acum, din două motive. Primul motiv: comunitatea internaţională, în general, şi aliaţii Turciei, în particular, nu au reuşit să arate empatie poporului turc. Şi folosesc o retorică prin care dovedesc că nu înţeleg unitatea turcilor împotriva loviturii de stat. Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă Parlamentul german, Bundestagul, ar fi fost bombardat de avioane germane! Sau Casa Albă ar fi fost bombardată de avioane americane. Asta am trăit aici. Imaginaţi-vă că armata franceză ar fi început să tragă! Sau armata română ar fi început să tragă în cetăţenii români. Ştiu că acest lucru s-a întâmplat acum câteva decenii şi ştiu ce părere au prietenii mei români despre acest lucru.

Mai este, evident, şi cealaltă abordare. Prietenii noştri europeni şi americani au lansat critici legitime la adresa Turciei în legătură cu starea de urgenţă şi cu modul în care este aplicată. Sunt critici în beneficiul Turciei. Şi, din păcate, încercăm să ştergem aceste critici. Cred că nu ar trebui să facem acest lucru. Cred că ar trebui să ascultăm mai mult. Cred că dialogul dintre Turcia şi aliaţii săi pe acest subiect este slab şi cred că ambele tabere sunt responsabile pentru acest lucru”, a spus Özgür Ünlühisarcıklı. 

Citiți și:Țarul” Putin și „sultanul” Erdogan s-au împăcat 

De asemenea, directorul Marshall Fund de la Ankara a explicat că nu este sigur că guvernul turc poate oferi dovezile privind implicarea lui Fethullah Gulen în tentativa de lovitură de stat din Turcia, dovezi pe care SUA le cere pentru a-l extrăda pe cleric.  

„Şi mai este o problemă cu Statele Unite, pentru că liderul organizaţiei Gulen trăieşte în SUA de mai bine de un deceniu deja şi are carte verde. Ceea ce înseamnă că administraţia americană nu-l poate deporta prea uşor. Doar un tribunal poate face acest lucru şi sunt proceduri legale specifice pentru a face asta. Sistemul legal american solicită dovezi foarte clare, concrete că Fehtullah Gulen a fost în spatele acestei lovituri de stat. Problema este că nu sunt sigur că guvernul turc poate prezenta dovezi concrete şi clare tribunalului din SUA.

S-ar putea să nu poată. Dar, chiar dacă aceste dovezi nu sunt predate sistemului american de justiţie, societatea turcă este acum sută la sută sigură că Fehtullah Gulen şi organizaţia sa - şi nu fac nicio acuzaţie acum, doar spun ceea ce observ - pe bună dreptate sau nu, societatea turcă este sută la sută sigură că Fehtullah Gulen a fost în spatele acestui puci. Deci, suntem în situaţia în care Statele Unite nu-l pot extrăda pe Fehtullah Gulen, pentru că îşi respectă propriile principii legale. Iar, pentru Turcia, acesta este un subiect foarte politizat, iar societatea turcă este gata să perceapă acest lucru ca pe o dovadă că SUA sunt în spatele loviturii de stat din Turcia. Din păcate, trăim într-o zonă geografică în care teoriile conspiraţiei predomină. Oamenii sunt mai mult decât înclinaţi să creadă aceste teorii ale conspiraţiei, indiferent de cât de neverosimile ar fi”, a precizat Özgür Ünlühisarcıklı. 

Citiți și: Interviu EXCLUSIV. Vicepremierul Turciei: „Europa n-a arătat solidaritate după puci”

Chiar dacă neîncrederea dintre cele două state este în creștere, Özgür Ünlühisarcıklı a spus că este de părere că Turcia nu se va retrage din operațiunile comune anti-ISIS, 

„Din păcate, ne îndreptăm spre un moment de neîncredere crescută între Turcia şi SUA. Prietenii mei americani mă întreabă care e miza. Dacă Turcia va închide baza de la Incirlik pentru zborurile americane sau dacă Turcia se va retrage din coaliţia anti-ISIS? Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru, e foarte improbabil ca Trucia să închidă Incirlik pentru avioanele americane sau să se retragă din operaţiunile anti-ISIS. Pentru că toate acestea ar fi împotriva intereselor Turciei. Dar, miza va fi faptul că SUA vor pierde o generaţie de turci din toate domeniile, de toate specializările.

Societatea turcă, în întregul ei, îşi va pierde încrederea în SUA mai mult ca oricând. Şi există şi reflectarea acestui fapt în societatea americană, care nu va reacţiona pozitiv în urma poziţionării Turciei faţă de SUA. Acest lucru va duce la amplificarea tensiunilor şi la creşterea neîncrederii între doi aliaţi. Şi, deşi Turcia şi SUA sunt doi aliaţi care trebuie să coopereze în mai multe domenii, costul acestei tranziţii spre o cooperare viitoare va fi foarte ridicat, pentru ambele părţi. Aşadar, cred că guvernul turc şi administraţia americană ar trebui să facă eforturi pentru a controla aceste prejudicii care sunt pe cale să apară”, a precizat directorul German Marshall Fund de la Ankara. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...