Turismul, pretext pentru spionaj în Cehia FOTO: Digi24
Serviciul avertizează în privința influenței tot mai mari pe care o au, în ultimii ani, agenții din Est. Numărul acestora a fost în mod constat „extrem de mare”, relatează agenția cehă CTK.
„Când vine vorba de misiunea diplomatică rusă, numărul agenților sub acoperire diplomatică a fost în 2013 extrem de mare”, notează raportul.
Spionii străini urmăresc cu precădere interese economice, spune raportul. Agenții din Rusia și China vor cu precădere să-și stabilizeze și să-și sporească influența. Încearcă, de asemenea, să obțină prestanță socială și în presă pentru a-și urmări obiectivele. „În cazul Chinei, interesele politice în Republica Cehă au fost promovate prin argumente economice”, stipulează raportul.
În operațiunile deschise, semisecrete și de influență secretă, agenții estici au parteneri importanți în cetățenii cehi pe care ei îi aleg și care îi ajută conștient sau fără a fi conștienți de acest ajutor pe care îl furnizează, se mai spune în raport. Este vorba, de cele mai multe ori, de jurnaliști, funcționari civili, lobby-iști, organizații, angajatori și organizații ale angajaților.
Raportul avertizează că anul trecut au venit dinspre China riscuri în materie de securitate informatică. Un pericol l-ar putea reprezenta și ponderea tot mai mare pe care încep să o aibă pe piața cehă companiile chineze Huawei și ZTE, se arată în document. „Ambele companii au fost mult timp suspectate de colaborare cu serviciile chineze de informații și de participare la activități de spionaj”, precizează raportul BIS.
În unele țări, Huawei a fost eliminată de la participarea la achiziții publice și de la construirea rețelelor de transmitere a informațiilor sensibile, notează serviciul ceh de contrainformații. Ambele companii nu țin seama de reclamațiile referitoare la produsele lor. S-ar putea să introducă deliberat erori, care pot fi folosite pentru a obține informații, avertizează BIS.