Incendii mortale se răspândesc în toată Europa în plin sezon turistic. Localități întregi sunt evacuate în mai multe țări 

Data publicării:
Large wilfire in Keratea - Attika, Greece
Risc ridicat de incendiu în mare parte din sudul Europei. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Părți mari ale Europei se confruntă cu incendiile de vegetație alimentate de temperaturi ridicate, vânt și o secetă care durează de câteva săptămâni. Căldura extremă vine în timp ce turiștii vor să ajungă în țări precum Grecia, Spania și Croația, în vacanță.

Sistemul european de informații privind incendiile forestiere al Uniunii Europene prezintă în prezent un risc ridicat de incendiu în mare parte din sudul Europei, informează Independent.

Grecia

Pe o porțiune de teren de la granița dintre Grecia și Bulgaria, pompierii au fost nevoiți să se bazeze pe sprijinul aerian pentru a stinge flăcările unui incendiu care arde vegetația joasă din 18 iulie.

Forțele terestre nu pot ajunge în zonă din cauza minelor terestre din conflictele trecute, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor greci, Vassilis Vathrakogiannis.

Pompierii și autoritățile locale au folosit excavatoare pentru a construi zone de incendiu în jurul satelor, a spus el.

Un incendiu a izbucnit și în apropierea satului Svoronata de pe insula Kefalonia din Grecia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Țara se luptă de mult timp cu incendiile cauzate de creșterea temperaturii și de precipitațiile sporadice pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice.

Spania

În partea de vest a Europei continentale, și pompierii din Spania se luptă cu incendiile de vegetație pe fondul căldurii extreme. Sute de pompieri sprijiniți de avioane cu apă au încercat să țină sub control două incendii care au făcut ravagii de marți în estul Spaniei.

Un incendiu la Benasau, în regiunea de est a Valencia, a forțat serviciile de urgență să îndepărteze câteva sute de oameni din casele lor, ca măsură de precauție, atunci când a izbucnit pe dealurile din apropiere. Pompierii au spus că „incendiul evoluează favorabil” în urma eforturilor de toată noaptea.

Un altul, în provincia Cuenca, mai în interior, a ars peste 1.500 de hectare de vegetație de marți. Ambele incendii au fost calificate drept severe.

Serviciul spaniol meteo AEMET a prezis miercuri temperaturi maxime de 43-44 de grade Celsius în unele părți ale țării, fiind ziua de vârf a unui val de căldură, în timp ce Ministerul de Interne a avertizat despre riscul foarte mare sau extrem de incendii în Spania.

AEMET a declarat că observatorul din regiunea de nord-est a Cataloniei a înregistrat marți o temperatură maximă de 40 de grade Celsius, depășind recordul anterior de 39,8 de grade Celsius stabilit în iulie 1982.

Acesta este al treilea val de căldură în Spania în ultimele două săptămâni.

Croația

Pompierii din Croația spun că au avut cea mai grea zi din acest sezon. Aceștia au controlat un incendiu în apropierea orașului de coastă Tucepi, a declarat un oficial local pentru N1 TV. Un pompier a fost rănit. Un vânt puternic care a suflat pe tot parcursul nopții a îngreunat combaterea focului care se întindea pe câțiva kilometri.

Radiodifuzorul de stat croat HRT a declarat că locuitorii din zonă au trecut printr-o noapte grea, unii fiind nevoiți să-și evacueze casele în timp ce sursele de alimentare au fost întrerupte și s-au auzit mai multe explozii, aparent de la canistrele de gaz.

Oficialul local Ante Cobanic a spus că a încercat să ajute la stingerea unui mic incendiu, înainte ca acesta să se răspândească brusc în timp de cinci minute. „Viteza a fost incredibilă”, a spus el.

Mai la nord, lângă orașul Sibenik, pompierii s-au străduit să împiedice incendiul să ajungă în Parcul Național Krka, o destinație turistică importantă și o rezervație naturală cunoscută pentru cascadele sale uimitoare. Parcul a rămas deschis pentru vizitatori miercuri, iar administrația a mulțumit pompierilor și locuitorilor pentru că au ajutat la apărarea acestuia.

Macedonia de Nord

Pompierii din Macedonia de Nord s-au luptat miercuri pentru a treia zi cu incendiile de vegetație răspândite de vânturile puternice. În ultimele 24 de ore au izbucnit un total de 66 de incendii, au declarat miercuri autoritățile de acolo, provocând apeluri de asistență din partea comunității internaționale.

Un incendiu s-a răspândit în municipalitatea Negrevo, lângă granița cu Bulgaria, și altul în jurul Kumanovo, lângă Serbia, a declarat Goran Stojanovski la centrul de gestionare a crizelor din Macedonia de Nord.

„Din cauza temperaturilor ridicate, vegetația este uscată și solul este foarte fierbinte, ceea ce ne îngreunează munca”, a spus el.

Drumurile, câmpurile și casele au fost acoperite de fum în apropierea orașului central Stip, la 100 de kilometri (62 de mile) est de capitala Macedoniei de Nord, Skopje, a declarat un martor. Incendiile de la începutul săptămânii au ars zeci de case și au ucis un bărbat în vârstă.

Un elicopter a venit din Serbia pentru a ajuta, în timp ce Germania și Republica Cehă s-au oferit să ofere avioane.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri