Încă un stat european refuză să ratifice convenţia privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Data publicării:
shutterstock_403907830
Foto: Shutterstock

Slovacia nu va ratifica Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), a declarat premierul Robert Fico, conformându-se poziţiei partenerului de coaliţie Partidul Naţional Slovac (SNS) şi a unor grupuri religioase, transmite Reuters.

shutterstock_403907830
Foto: Shutterstock

În urmă cu două săptămâni, şi Bulgaria, care deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, a retras Convenţia de la ratificarea în parlament, din cauza opoziţiei puternice exprimate de grupuri religioase şi politice.

Guvernul de la Bratislava a semnat în 2011 textul Convenţiei, ce mai trebuia ratificat de parlament. În total, peste 40 de state au semnat acest document.

Potrivit lui Robert Fico, deşi Slovacia va adopta în legislaţie toate măsurile menite să combată violenţa împotriva femeilor, nu va ratifica tratatul, numindu-l un document controversat, ce ar putea încălca Constituţia şi duce la legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Slovacia a interzis practic căsătoriile gay odată cu adoptarea unei amendament constituţional în 2014 care defineşte căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie. De asemenea, Slovacia nu recunoaşte nicio formă de parteneriat civil între persoane de acelaşi sex.

„Nu putem adopta măsuri care ar veni în contradicţie cu convingerile şi sentimentele oamenilor din unele state”, a afirmat premierul social-democrat slovac.

Convenţia de la Istanbul „pune în mod inutil sub semnul întrebării diferenţele naturale între bărbaţi şi femei şi le numeşte «stereotipuri»”, chiar dacă urmăreşte scopul nobil al eliminării violenţei împotriva femeilor, a mai explicat Fico.

Formaţiunea SNS a anunţat joi că va solicita chiar retragerea semnăturii Slovaciei de pe acest document.

Convenţia de la Istanbul nu a fost semnată de statele UE Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Irlanda, Marea Britanie şi Ungaria și nici de Azerbaidjan şi Rusia.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri