Vârsta mamei poate constitui un factor de risc în privinţa deceselor infantile, sugerează un raport elaborat de Institutul britanic naţional pentru Sănătatea Copilului (RCPCH – Royal College of Paediatrics and Child Health) şi citat de BBC. Mai exact, statistic, copiii cu mame sub 30 de ani au mai puţine şanse de supravieţuire, în primul rând din cauza posibilităţilor materiale reduse pe care le are în general femeia. Studiul a fost realizat pe baza informaţiilor oferite de registrele civile din ultimii 20 de ani şi, potrivit acestora, pe lângă vârsta mamei, pentru sănătatea copiilor contează foarte mult modul ei de viaţă.
Accidentele, greutatea redusă la naştere şi vârsta mamei sunt principalii factori de risc care au dus la decesele copiilor în ultimele două decenii, spun cercetătorii de la RCPCH. Ei au descoperit că, în cazul bebeluşilor născuţi de mame cu vârsta de peste 30 de ani, numărul deceselor a fost mai mic cu 11 procente, faţă de cele înregistrate în rândul copiilor cu mame mai tinere de 30 de ani.
Cea mai clară diferenţă se observă în cazul deceselor din primul an de viaţă. Aproape un sfert dintre bebeluşi mor din cauze asociate cu anumite carenţe în alimentaţia mamelor cu fumatul şi consumul de alcool.
Mame tinere = condiţii sociale precare: „Vârsta tânără a mamei este un semn al unui handicap social, al unei diferenţe de statut, al unor condiţii de viaţă precare. Femeile cu educaţie superioară tind să îşi amâne sarcina după vârsta de 30 de ani”, arată Ruth Gilbert, coordonatoarea studiului, citată de BBC.
Cercetarea mai arată că principala cauză a mortalităţii infantile sunt accidentele. Dintre boli, cancerul, fibroza chistică şi epilepsia au fost primele cauze ale deceselor copiilor în ultimele două decenii.
Pe de altă parte, cercetătorii britanici vin şi cu o veste bună. Potrivit datelor analizate, mortalitatea infantilă s-a redus la jumătate în ultimii 20 de ani. O posibilă explicaţie este faptul că micuţii cu dizabilităţi au beneficiat de tratamente şi îngrijire care au dus la evitarea deceselor.