„Guvernul catalan îşi menţine planul de a organiza o consultare pe 9 noiembrie 2014. Acest lucru înseamnă că vor exista secţii de votare unde vor veni oamenii, vor fi urne şi buletine de vot. Obiectivul este acelaşi ca şi până acum: să ştim ce cred catalanii despre viitorul politic al Cataloniei. ”, a declarat Artur Mas, președintele Cataloniei.
Premierul Spaniei a salutat renunţarea la referendum şi a invitat la dialog.
„Spania este o democraţie, o ţară dezvoltată şi respectarea legii este o datorie pentru toţi, chiar mai mult pentru cei care au responsabilităţi politice”, a declarat premierul Spaniei, Mariano Rajoy.
Nu la fel de încântaţi au fost catalanii.
„Cred că este o trădare, un act murdar până la urmă, pentru că publicul a fost cel care a organizat totul şi el nu a obţinut niciun răspuns. E o piesă de teatru ieftină nu doar pentru catalani, ci şi pentru restul lumii”, spune un localnic.
„Oamenii vor acum decizii şi nu să bifeze din nou hârtii fără să ştie unde vor duce şi dacă ele vor avea efect asupra problemei”, opinează un altul.
La Madrid, părerile au fost împărţite.
„Spania este o ţară unită şi aşa trebuie să rămână. Cred că nu ar fi un lucru bun pentru economia Cataloniei”.
„Cred că ar trebui lăsaţi să voteze. Aceasta este democraţia şi la asta foloseşte”.
Catalonia are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, o limbă şi o cultură diferite de cele ale Spaniei. Regiunea reprezintă 20% din economia ţării, iar mulţi catalani cred că banii lor sunt folosiţi pentru a acoperi găurile din buget.