Un studiu la scară largă făcut în Spania arată că doar 5% din populația țării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, întărind astfel ipoteza că o așa-numită imunitate colectivă pentru COVID-19 nu poate fi obținută, relatează CNN, citând revista medicală Lancet, în care a fost publicat studiul.
Rezultatele arată că 95% din populația Spaniei rămâne vulnerabilă la virus. Imunitatea colectivă este realizată atunci când o parte suficient de mare a populației a fost infectată cu un virus sau o bacterie - sau a fost vaccinată împotriva acestora - pentru a stopa circulația lor.
Centrul European pentru Controlul Bolilor a declarat pentru CNN că studiul din Spania, făcut pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 61.000 de participanți, pare a fi cel mai mare de până acum, în condițiile în care au fost făcute mai mult de 10 studii serologice asupra coronavirusului în mai multe țări europene.
Au fost făcute studii similare în China și Statele Unite și „constatarea-cheie” a acestora „este că cea mai mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă” la COVID-19, „chiar și în zonele cu circulație a virusului răspândită”, a se arată în Lancet.
„Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității colective prin infectare naturală nu este doar extrem de lipsită de etică, ci și de neconceput”, spun autorii comentariului publicat de Lancet, Isabella Eckerle, șefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva și Benjamin Meyer, virolog la Universitatea din Geneva.
În plus, medicii nu sunt siguri dacă dobândirea de anticorpi împotriva coronavirusului înseamnă că cineva nu poate fi infectat din nou. Nu se știe nici cât timp sau cât de bine protejează anticorpii, dacă sunt dobândiți.
Studiul făcut în Spania a început în aprilie, când țara era într-o carantină strictă, și a fost realizat de agenții guvernamentale și epidemiologice.
Marina Pollan, directoarea Centrului Național pentru Epidemiologie din Spania, care a condus studiul, spune că, potrivit calculelor făcute de unii experți, o seroprevalență de aproximativ 60% ar putea însemna imunitate colectivă. „Dar suntem foarte departe de a atinge acest număr”, a spus ea.
Spania a fost una dintre țările din Europa cel mai grav afectate de coronavirus, cu peste 28.000 de morți și 250.000 de cazuri.
Lancet a publicat rezultatele primei faze a studiului din Spania, efectuat în perioada 27 aprilie - 11 mai, care a arătat o prevalență de anticorpi la nivel național de 5%. Dar în Madrid rata a fost de 10%, iar în Barcelona, alt oraș cu densitate mare a populației, a fost de 7%.
Rezultatele celei de-a doua faze a studiului din Spania au fost prezentate pe 4 iunie, arătând o seroprevalență de 5,2% la nivel național, cu puțin mai mare decât în prima fază. Rezultatele din cea de-a treia și ultima etapă urmează vor fi „în linie” cu cele două rezultate provizorii, a spus Pollan pentru CNN.
Editor web: Monica Bonea