De câteva zile, pe autostrada care face legătura între oraşele Basel şi Weil am Rhein, se circulă bară la bară. Şi la casele de bilete din gara oraşului elveţian de la graniţa cu Germania s-au format cozi surprinzătoare pentru această perioadă a anului, dar şi la casele de schimb. Practic, buzunarele elveţienilor s-au umplut după ce euro s-a depreciat cu aproape 30 sută faţă de franc.
Iată și explicațiile lor:
„Dacă euro a scăzut atât de mult, am decis să venim să vedem ce găsim”, spune o tânără.
„Euro este foarte ieftin. Când am schimbat banii, am primit mulţi euro, astfel că putem să cumpărăm ieftin de aici. Haine, tot ce vrem. De aceea suntem aici”, explică un elvețian.
Comercianţii din oraşele germane spun că vânzările aproape că s-au dublat în ultimele zile.
„Vin tot mai mulţi clienţi noi. De dimineaţă, când am mers eu însămi la cumpărături, am văzut multe maşini cu număr de Elveţia. Erau atât din zonele de la graniţă, cât şi din interiorul Elveţiei”, povestește Birgit Ruppal, vânzătoare.
„Suntem în sezonul de iarnă când, de obicei, avem mai mulţi clienţi. Dar vedem că sunt tot mai mulţi cumpărători din Elveţia”, confirmă un alt vânzător.
Banca Centrală din Elveţia a renunţat la aşa-numitul plafon valutar care impunea ca moneda elveţiană să fie ţinută la un curs minim de 1,2 franci pe euro, pentru ca economia ţării cantoanelor să fie protejată de fluctuaţiile provocate de criza financiară mondială. Guvernatorul instituţiei bancare din Elveţia a justificat măsura prin faptul că deprecierea euro faţă de dolar trage şi francul elveţian în jos.