Iarna celor două războaie: Cum se pregătește Europa pentru a evita o repetare a crizei energetice de anul trecut (Politico)

Data publicării:
Tanc din Ucraina / Tanc din Israel
Oficialii europeni se arată optimiști în privința capacității Europei de a trece cu bine prin iarna ce urmează, dar o extindere a conflictului din Israel ar putea da peste cap calculele statelor UE. Colaj foto: Profimedia Images

Iarna trecută, europenii au avut de-a face cu facturi exorbitante la energie în timp ce statele UE se lepădau rapid de gazul rusesc. Anul acesta, Europa părea să fie mult mai bine pregătită, dar un al doilea război care abia ce s-a declanșat amenință acum să dea peste cap piețele europene de energie, scrie Politico.

Conflictul dintre Israel și Hamas amenință să perturbe relațiile Europei cu Orientul Mijlociu sau chiar să atragă Iranul într-o confruntare directă cu Israelul și partenerii săi din Occident. Cu toate că piețele sunt relativ calme deocamdată, oricare dintre aceste scenarii ar putea provoca haos.

În orice situație, Europa este „echipată să facă față restrângerii pieței globale a petrolului și motorinei”, a transmis comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Politico.

Oficialii UE și-au învățat lecțiile după războiul pornit de Rusia în Ucraina și lucrează pentru a construi „o mai bună înțelegere a tuturor vulnerabilităților noastre pentru a le putea rezolva și a felului în care ne putem pregăti pentru orice incidente sau urgențe”.

Oficialii europeni au avut o serie de întâlniri cu marii producători de petrol în ultimele săptămâni, atât cu prieteni mai vechi precum Norvegia, cât și parteneri noi ca Algeria și Nigeria, pentru a încerca să prevină orice probleme ce ar putea să apară, a dezvăluit Simson.

„După izbucnirea crizei din Gaza, avem de-a face cu două conflicte în vecinătatea Europei. Mediterana de Est este un teatru important pentru securitatea energetică europeană, întrucât tranziția energetică a Europei este încă prinsă în incertitudinile geopolitice”, a spus Simson, care a pus lipsa tulburării piețelor de energie pe seama „pregătirii și a gestionării crizei pe care UE le-a implementat pentru a răspunde la sabotajul energetic al Rusiei.”

Amenințarea cea mai mare în Orientul Mijlociu o reprezintă Iranul

În recentele lupte din Israel, piețele au evitat până acum o repetare a situației din 1973, atunci când Războiul de Iom Kippur a dus la impunerea unui embargo asupra exporturilor de petrol ale marilor producători din regiunea arabă către aliații Israelului.

Relațiile dintre Israel și țările din Golful Persic s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii 50 de ani: Emiratele Arabe Unite și Bahrain au recunoscut suveranitatea Israelului prin Acordurile Abraham semnate în 2020, iar Arabia Saudită poartă negocieri pentru a le urma exemplul.

Riscul extinderii conflictului vine mai degrabă din partea Iranului, potrivit analistului Viktor Katona de la Kpler. În cel mai rău caz, Iranul ar putea să întrerupă transporturile pe mare prin Strâmtoarea Hormuz din țările arabe din Golf.

Israel in Full Control of Northern Gaza - 12 Nov 2023
Dacă Iranul intră în conflictul din Orientul Mijlociu, prețurile la combustibilii fosili ar putea crește mult. Foto: Profimedia Images

„Dacă Israelul începe să bombardeze teritoriul iranian și Iranul este nevoit să exporte mai puțin, atunci China nu va avea destul țiței și va trebui să cumpere din altă parte”, ceea ce va duce la creșteri mari ale prețurilor, potrivit lui Katona. „Este o întreagă spirală care se declanșează imediat.”

Cu toate că Israelul produce o cantitate relativ mic de gaze naturale – în jur de 21 de miliarde de metri cubi anul trecut, în comparație cu 618 miliarde produse de Rusia – este un exportator esențial pentru Egipt, iar conflictul cu gruparea Hamas a dus la și mai multe pene de curent pentru țara vecină.

„Dacă lucrurile rămân cum sunt, nu este nicio problemă, dar dacă va exista un război în care este inclus și Iranul și ei blochează comerțul prin strâmtoarea Hormuz, atunci prețurile vor crește cu siguranță”, a spus un diplomat european care cunoaște situația discuțiilor privind strategia energetică internă.

Iarna nu-i ca... alte ierni

Datorită reducerii consumului de gaze naturale în Europa – o reducere colectivă de până la 20% iarna trecută față de media ultimilor cinci ani – prețul gazelor naturale nu a cunoscut o creștere prea mare de când a izbucnit războiul din Fâșia Gaza. Dar, cu toate că rezerva de gaze a Uniunii Europene este plină în proporție de aproape 99%, prețurile au rămas destul de ridicate față de alte regiuni.

„Suntem într-o situație mult mai bună decât în 2022”, a spus Georg Zachmann, cercetător al centrului Bruegel. „Avem mai multe pompe de căldură, centralele electrice pe care nu le aveam disponibile anul trecut sunt din nou în funcțiune și am construit mai multe terminale pentru gazele naturale lichefiate.”

Ukrainian soldiers of the 80th Brigade on frontline amid Russia-Ukraine war
Consumul de gaze naturale în Europa a scăzut iarna trecută cu aproape 20% față de media ultimilor cinci ani. Foto: Profimedia Images

Zachmann a avertizat însă că dacă statele membre nu se vor mai concentra pe reducerea cererii și vor încerca să își susțină industriile prin oferirea de subvenții, acest lucru ar putea da naștere unei curse în care se vor risipi multe resurse, ceea ce „este practic în detrimentul tuturor”.

În același timp, iarna în Europa nu mai este ce a fost cândva. În ultimele patru luni, s-au înregistrat noi recorduri de temperatură, potrivit unui raport de monitorizare prin satelit al programului UE Copernicus publicat săptămâna aceasta. Asta după ce iarna trecută a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa.

Cu toate că este o veste bună pe termen scurt pentru proviziile de combustibil ale Europei, este cel mai probabil o veste foarte proastă din aproape orice alt punct de vedere pe termen (nu chiar atât de) lung.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...