”Preşedintele vrea să vadă la următoarea întâlnire a consiliului o serie de măsuri specifice de monitorizare şi protecţie, inclusiv în domeniul securităţii cibernetice, care ar putea să fie implementate pentru următoarele alegeri”, se arată într-un comunicat al palatului Elysee.
Francezii sunt chemaţi la urne pe 23 aprilie, atunci când vor vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit sondajelor, cei doi politicieni favoriţi pentru a trece în al doilea tur sunt Marine Le Pen şi Emmanuel Macron.
Independentul Macron s-a plâns în ultima săptămână că este victima propagandei ruseşti şi a unor atacuri cibernetice orchestrate de către hackerii de la Moscova, care sunt favorabili lui Marine Le Pen şi Francois Fillon.
Reprezentanţii Kremlinului au dezminţit toate acuzaţiile de implicare în alegerile prezidenţiale din Franţa.
“Nu am avut şi nu avem nicio intenţie de a interfera cu afacerile interne ale altor ţări sau, în special, în procesele lor electorale”, a spus purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov.
Richard Ferrand, liderul formaţiunii lui Macron, a declarat luni că politicianul francez este ţinta “ştirilor false” din presa rusă şi că echipa sa de campanie s-a confruntat cu mii de atacuri informatice.
Ferrand i-a îndemnat pe alegători să aibă grijă la “ştirile false din presa rusă, care au ajuns să influenţeze viaţa democratică” a Franţei.
Presa rusă a scris că Macron, un politician de centru-stânga, a avut o relaţie extraconjugală cu un bărbat, însă acesta a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar avea o relaţie homosexuală cu jurnalistul Mathieu Gallet de la Radio France.