Guvernul suedez a condamnat duminică arderea unui Coran în faţa celei mai mari moschei din Stockholm, considerându-l drept un act „islamofob”, după ce Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a cerut să prevină repetarea unui astfel de incident. Evenimentul în cadrul căruia a fost ars Coranul fusese autorizat de poliția suedeză.
Guvernul „înţelege pe deplin că actele islamofobe comise de indivizi în timpul unor manifestaţii în Suedia pot fi ofensatoare pentru musulmani”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat.
„Condamnăm cu fermitate aceste acte, care nu reflectă în niciun fel punctele de vedere ale guvernului suedez”, se mai arată în textul citat de AFP, potrivit Agerpres.
Această luare de poziţie a intervenit la scurt timp după ce OCI, o organizaţie internaţională regrupând 57 de ţări, a cerut să se evite arderea altor exemplare din Coran.
Ea a îndemnat statele membre „să ia măsuri colective pentru a preveni profanarea din nou a unor exemplare” din Coran, potrivit unui comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii „extraordinare” a organizaţiei, la sediul său din Jeddah (vest) în Arabia Saudită.
„Arderea unui Coran sau a oricărui alt text sacru este un act ofensator şi lipsit de respect şi o provocare clară. Expresiile de rasism, xenofobie şi intoleranţă care îi sunt asociate nu îşi au locul în Suedia sau în Europa", a continuat Ministerul suedez de Externe. Subliniind, totodată, că Suedia are un "drept protejat constituţional la libertatea de întrunire, exprimare şi demonstraţi”.
După autodafe, ţări cu majoritate musulmană precum Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite sau Maroc i-au convocat pe ambasadorii suedezi în semn de protest.
Poliţia suedeză a autorizat manifestaţia în care au fost arse pagini din Coran, dar ulterior a deschis o anchetă pentru „agitaţie împotriva unui grup etnic”, pe motiv că autodafeul a avut loc în faţa unei moschei.
Editor : B.P.