Guvernul României a dispus efectuarea unei vizite de lucru în Italia, după ce o investigație realizată de The Observer a dezvăluit că mii de românce care muncesc în fermele și serele siciliene sunt victimele sclaviei moderne. Trăiesc în condiții mizere, sunt obligate să muncească câte 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă și fără a fi plătite, și sunt victimele agresiunilor sexuale și violurilor.
Vizita va avea loc între 15 și 17 martie și reprezentanții României se vor întâlni cu oficialii locali, reprezentanții organizațiilor de români din Italia și cu organizațiile neguvernamentale implicate în combaterea sclaviei moderne.
„Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informațiilor despre existența unor cazuri de exploatare a cetățenilor români aflați la muncă în regiunile Sicilia și Calabria.
Premierul Sorin Grindeanu urmărește cu preocupare situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului. Misiunea menționată va avea loc între 15 și 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.
Membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
În urma dezvăluirilor făcute de The Observer, reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia au fost chemaţi la Senat, să spună ce informaţii au despre conaţionalii lor care sunt exploataţi pe plantaţii agricole.
Şi Ministerul de Externe a reacţionat, după ce un săptămânal britanic a realizat un reportaj despre mii de românce care muncesc în Sicilia. Femeile spun că sunt prost plătite şi ameninţate cu violul. Ambasada şi consulatele României din Italia nu au primit până acum solicitări de ajutor, a precizat MAE.
Jurnaliştii britanici au vorbit cu peste 10 femei care au muncit ca sclave în fermele din Sicilia, care au descris coşmarul prin care au trecut, inclusiv munca de 12 ore în căldură, fără apă şi chiar şi fără bani. În acest timp, procurorii italieni recunosc că au primit sute de reclamaţii de la victime şi descriu această stare drept un fenomen îngrijorător.